Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt do ogłoszeń Galactica
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Robię sobie skrypt importu ogłoszeń z systemu Galactica (dla biur nieruchomości). Już prawie mam wszystko - wczytuje dane z XMLa i wrzucam do swojej bazy. Chciałbym się tylko spytać czy ktoś z Was miał do czynienia z takim skryptem? Zastanawiam się jak rozwiązać kwestię importu pliku który wrzucany jest na mój FTP. Wygląda to tak:

Na moje FTP przychodzi folder np. nazwabiura.mojadomena.pl_datawrzucenia_godzinawrzucenia i środku mam plik ZIP nazwabiura.mojadomena.pl_datawrzucenia. Takie pliki są wrzucane na FTP codziennie. I o ile dałoby radę to zrobić żeby mój skrypt codziennie sprawdzał czy są nowe ogłoszenia, to jeśli chodzi o godzinę wrzucenia pliku to nie mam pojęcia bo plik jest wrzucany o różnej porze.

Myślałem o tym, żeby skrypt sprawdzał najnowszy folder na FTP i plik w środku (jest tylko jeden... chyba, bo więcej nie dostawałem). Czy to jest logiczne i optymalnie czy może jest jakiś inny sposób na to, żeby skrypt sprawdzał i obsługiwał najświeższe foldery/pliki na FTP.

Mam nadzieję, że jakoś to wyjaśniłem żeby dało się zrozumieć wink.gif
Kofel
Generalnie: http://php.net/manual/en/function.mktime.php
deha21
Hmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale mktime pozwoli mi zapisac albo odczytać konkretną datę. Ale czy moje rozumowanie jest w porządku? Że najpierw musiałbym wylistować foldery od najnowszego? Tylko jak to zrobić, samym mktime chyba się nie da - nie znalazlem tego w manualu.
Kofel
Pobierasz sobie najpierw listę katalogów za pomocą scandir, do nich sprawdzasz czas utworzenia za pomocą filemtime i na koniec to sortujesz wg. sprawdzonej daty. wink.gif

Edit: O matko! Przepraszam, podałem nie tego linka co trzeba tongue.gif. Chodziło mi o funkcję filemtime wink.gif

1. <?php
  2.  
  3. $dirs = array();
  4.  
  5. foreach ( glob('*', GLOB_ONLYDIR) as $dir )
  6. {
  7. $dirs[] = array( $dir, filemtime( $dir ) );
  8. }
  9.  
  10. usort( $dirs, function( $a, $b ) {
  11. return $a[1] < $b[1];
  12. });
  13.  
  14. var_dump( $dirs );

To jest przykładowy kod użycia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.