Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Stała edycja pliku - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
verr
Witam.

Od jakiegoś czasu zacząłem pracować z javascript, jako że troche chce urozmaicić moją stronę o elementy dynamiczne i tym podobne, lecz napotkałem problem, gdyż nie wiem i nie mogę się doszukać, jak zmodyfikowac na stałe plik html (np. Pan A dodaje komentarz, on zostaje dodany przez skrypt JS, lecz znika po odświeżeniu :<)
PrinceOfPersia
to się robi zwykle w ten sposób, że komentarze, posty itp. są trzymane na serwerze w bazie danych (np. w MySQL) a kod HTML jest dopiero generowany przez PHP z szablonu.

Najczęsciej się stosuje model Model-View-Controler (MVC) żeby to połączyć, czyli zwykle będziesz miał 3 rzeczy: szablon, treść i skrypt sterujący: Za pomocą skryptu pobierasz dane z bazy danych ("modelu") i wypełniasz nimi szablon (wygodnie jest korzystać z gotowego systemu szablonów, np. Smarty - http://www.smarty.net )

Cytat
np. Pan A dodaje komentarz, on zostaje dodany przez skrypt JS, lecz znika po odświeżeniu :<)

żeby się zapamiętało, musiałbyś poinformować serwer za pomocą AJAXa, że został dodany komentarz, i wtedy skryptem PHP dodać do bazy rekord z komentarzem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.