Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odpytywanie dns
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
yeti
Na czym polega odpytywnie DNSa?
Zmieniałem delegację domeny klienta i admin na serwerze, gdzie ją przenosiłęm powiedział, żebym w niedzielę odpytał DNSy tpsa, netii, asterki itp. a jeśli będą wskazywały na stare dane żebym to do niego zgłosił.
Grzecznie się zgodziłem, ale dotarło właśnie do mnie, że nie mam pojęcia o co mu chodzi blink.gif
Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
enceladus
NTG faktycznie ale przeniesc nie mogę smile.gif
A odpytywanie to najprościej sprawdzenie czy dana nazwa np. www.wp.pl wskazuje na właściwe IP. Najprościej robi się to komendą dig (nie ma w windowsie), host (też nie ma), nslookup (to już jest w windowsie). Mozesz poczytac o tych komendach.
Najprościej to zrobić ping www.xyz.pl i zobaczyc na jaki adres przetłumaczona zostanie nazwa, ale pamietaj że wtedy odpytujesz tylko te serwery DNS, które masz ustawione w systemie. Stosując wyzej podane komendy mozesz odpytac wskazane konkretne serwery DNS, mozesz sprawdzić jake są DNS-y dla danej domeny itp....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.