wiem, że za pomocą extract($array) jestem w stanie stworzyć zmienne, a więc takie coś jak poniżej mi zadziała.
<php class Test { public function __construct() { } } ?>
Lecz jak zrobić to tak żeby zmienne z extract weszły mi pod public $array czyli otrzymałbym coś takiego
<?php class Test { //tutaj juz krok kolejny po wykonaniu extract() public $first = 'first variable'; public function __construct() { echo $this->first; //to powinno działać tylko i wyłącznie po wykonaniu extract ze względu na dynamiczne tworzenie zmiennych. } }
Najlepiej chciałbym mieć możliwość stworzenia czegoś na wzór powyższego z dynamicznym tworzeniem zmiennych, ale w klasie statycznej tj:
class Test { { //rozpoznanie srodowiska, w ktorym pracuje //ładowanie pliku z konfiguracją i tym samym tymi zmiennymi na podstawie rozpoznanego srodowiska //np. ładuje config_dev.yml self::createVariables(); } /* * $_data => data from config file after parse */ { //tutaj odbieram przekazane dane z pliku i chciałbym zrobić extract } }
Teraz z innej klasy chciałbym mieć do tego dostęp tj:
class Start { public function __construct() { Config::loadConfigFile(); } }
Da się to jakoś zrobić?
Wiem, że się trochę rozpisałem, ale mam nadzieję, że jest to w jakimś stopniu zrozumiałe.
Pozdrawiam,
Szymon