Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Znalezienie szukanego wzorca w stringu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cykcykacz
Hej,
juz klika tematów pisałem tutaj z tym stringiem ale jak było by to w jednym temacie mogło to być bardziej skomplikowane.
Kod
var qwe = "<strong>asd <em>xxx</em></strong> <strong>Szymon <em>Daw</em> robi <em>ogłoszenie</em></strong> <strong>w</strong> Gazecie <strong>Wielkopolskiej.</strong> <strong>zxc <em>rty</em></strong>";

Może wiecie jak policzyć ile słów jest pomiędzy znacznikami <strong> </strong> ale nie chodzi mi o pojedyncze wyrazy pojedyncze licze w ten sposób

Kod
var test2 = test[i].match("<strong>(.*)</strong>");

I liczy dobrze pokazuje 2.

Chodzi mi o policzenie z tych
<strong>asd <em>xxx</em></strong>

<strong>Szymon <em>Dawidowicz</em> robi <em>ogłoszenie</em></strong>

<strong>zxc <em>rty</em></strong>

Próbowałem w ten sposób ale liczy 6.
Kod
var test3 = test[i].match("<strong>(\w)</strong>");
pyro
To jak już masz tablicę ze znalezionymi fragmentami pomiędzy znacznikami strong, to w każdej z nich policz liczbę spacji + 1 = liczba słów (ale tu musi być jeszcze warunek, że wartość nie jest pusta). Potem możesz je zsumować albo coś robić z nimi oddzielnie.

// EDIT

Albo chyba lepiej będzie na każdym matchu z pomiędzy <strong>...</strong> zastosować jeszcze jedno wyrażenie regularne znajdujące słowa bez spacji. (nie trzeba kombinować z warunkami na puste wartości)
cykcykacz
Kod
var qwe = "<strong>asd <em>xxx</em></strong> <strong>Szymon <em>Daw</em> robi <em>ogłoszenie</em></strong> <strong>w</strong> Gazecie <strong>Wielkopolskiej.</strong> <strong>zxc <em>rty</em></strong>";

Sory, że jeszcze zapytam może wiecie jak znależć w tym ciągu litery, które są poza znakami/znacznikami <strong>...</strong> czyli "Gazecie".
pyro
Jakbyś ruszył głową to byś rozwiązał problem szybciej niż dostał odpowiedź.

Regexem usuń wszystkie <strong> i masz co Ci zostało.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.