Jestem na etapie pisanie statystyk do dość sporego panelu admina opartego na Kohanie 3.3. Ponieważ napisanie dobrego systemu statystyk nie jest łatwą sprawą postanowiłem użyć Google Analytics i to z tego narzędzia pobierać statystyki odnośnie strony. Google posiada dość dobre API dla developerów więc utworzyłem aplikacje, połączyłem się z Google Analytics i wyodrębniłem potrzebne mi dane. Problem polega na tym iż nie wiem jak zrobić automatyczne logowanie do aplikacji. Skrypt ma działać następująco:
1. Cron zaraz po północy odpala funkcje logującą do Google Analytics.
2. Dane są przetwarzane i dodane do MySql
3. Na podstawie danych generowane są wykresy w panelu
Jak przerobić ten kod aby logowanie odbywało się automatycznie ?
<?php require_once 'src/Google_Client.php'; require_once 'src/contrib/Google_AnalyticsService.php'; $client = new Google_Client(); $client->setApplicationName("Panel"); $client->setClientId('****'); $client->setClientSecret('***'); $client->setRedirectUri('https://localhost/'); $client->setDeveloperKey('*****'); $service = new Google_AnalyticsService($client); } $client->authenticate(); $_SESSION['token'] = $client->getAccessToken(); $redirect = 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . $_SERVER['PHP_SELF']; } $client->setAccessToken($_SESSION['token']); } if ($client->getAccessToken()) { $projectId = '70376385'; $_params[] = 'date'; $_params[] = 'date_year'; $_params[] = 'date_month'; $_params[] = 'date_day'; $_params[] = 'visits'; $_params[] = 'pageviews'; $_params[] = 'bounces'; $_params[] = 'entrance_bounce_rate'; $_params[] = 'visit_bounce_rate'; $_params[] = 'avg_time_on_site'; $metrics = 'ga:visits,ga:pageviews,ga:bounces,ga:entranceBounceRate,ga:visitBounceRate,ga:av
gTimeOnSite'; $dimensions = 'ga:date,ga:year,ga:month,ga:day'; $data = $service->data_ga->get('ga:'.$projectId, $from, $to, $metrics, array('dimensions' => $dimensions)); foreach($data['rows'] as $row) { } $_SESSION['token'] = $client->getAccessToken(); } else { $authUrl = $client->createAuthUrl(); }
Pozdrawiam
Arcio