Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Blokowanie podglądu skryptu w podkatalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
emillo91
Cześć. Nie wiem czy zrozumiale nazwałem swój temat, ale postaram się opisać wyżej opisany problem. Chodzi mi o to że jak tworzę skrypt php i wrzucę go do katalogu np "skrypty" to żeby mógł działać na stronie głównej to muszę wywołać go funkcją include("skrypty/skrypt.php"). Załóżmy że skrypt działa i jest nim kalendarz.php to jak sprawić aby jaki kolwiek użytkownik forum nie mógł zobaczyć go po wpisaniu w przeglądarce www.strona.pl/skrypty/kalendarz.php . Chodzi mi o to aeby użytkownik nie mógł mieć dostępu do wyświetlenia jakiego kolwiek skryptu z powyższego katalogu.
Ps. W goglach szukałem ale z racji tego że nie wiem jak sprecyzować pytanie ,moje poszukiwania skończyły się na niczym. Jeżeli wiecie że na forum istnieje podobny temat to prosszę nakierować mnie na niego poprzez link bądź hasło wyszukiwania wink.gif .
nospor
Albo umieszczaj skrypty, poza katalogiem publicznym
Albo do katalogu, którego nie chcesz udostępniać, dodawaj plik .htaccess z formułką:
order deny,allow
deny from all
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.