napisałem sobie dziś prosty sktypr do Dużego Lotka, nazwałem go Tata- Lizator

Chodzi mi teraz o jakieś wskazówki na temat optymalizacji tegoż skryptu. Jestem pewien że można to samo wykonać w pętlach. Próbowałem oczywiście już wielokrotnie! ale niestety, nie udało mi się... Nie wyskakiwały blędy tylko np. nic nie pojawiało się na stronie, albo skrypt zapętlał się i nie wychodził z FOR albo WHILE.
Ogólnie wiem jak to zrobić w tzw. pseudojęzyku (czyli na ludzkie zrozumienie) ale jak tok myślenia przełożyć na php, to już nie mam pomysłu... Widocznie źle myślę...
Dlatego proszę Was o pomoc, oto cały kod skryptu:
<?php while($liczba[2]==$liczba[1]) { } while($liczba[3]==$liczba[2] or $liczba[3]==$liczba[1]) { } while($liczba[4]==$liczba[3] or $liczba[4]==$liczba[2] or $liczba[4]==$liczba[1]) { } while($liczba[5]==$liczba[4] or $liczba[5]==$liczba[3] or $liczba[5]==$liczba[2] or $liczba[5]==$liczba[1]) { } while($liczba[6]==$liczba[5] or $liczba[6]==$liczba[4] or $liczba[6]==$liczba[3] or $liczba[6]==$liczba[2] or $liczba[6]==$liczba[1]) { } ?>
Cały problem tkwi oczywiście w tym, że liczby nie mogą się powtarzać!
PS. skrypt testowany we Flashu (ActionScript) wygląda bardzo fajnie, losuje liczby na bieżąco, widać jak się zmieniają