Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Coś na kształt ftp
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
UNIKAT
Właśnie jestem w trakcie tworzenia strony firmy i natknołem się taki tyci-tyci problemik i nie wiem co z nim zrobić. Potrzebuję stworzyć dział dotyczący pobierania jakichś plików np. *.ZIP. niestety nie mogę wymyśleć w jaki sposób udostępniać pliki tak aby uprawniony użytkownik mógłby sobie je przejżeć i pobrać - oczywiście nieuprawniony nie ma do nich dostępu(w ogóle nie powinien tego widzieć). Informacje o użytkownikach przechowuje w bazie InterBase, w wyniku tego nie jestem raczej za tym aby używać zwykłego FTP. Poza tym przy każdym z plików powinienem umieścić jakiś opis. Poszukuję jakichś skryptów albo raczej źródeł które mógłbym przetworzyć a przynajmniej zrozumieć co tak naprawdę chce.
Czy jest w ogóle możliwe aby użytkownik w trakcie pobierania pliku nie widział z kąd go pobiera tzn. nie widział ścieżki pliku(oczywiście serwer może widzieć)?
Z góry dziękuję za pomoc.
Bakus
Jeżeli pliki umieścisz na serwerze WWW, to możesz wykorzystać php...
  1. <?php
  2. $plik = './katalog/z/tajnymi/plikami/' . $_GET[&#092;"pobierz\"] . '.zip';
  3. if(@file_exists($plik))
  4. {
  5. if(sprawdz_uprawnienia())
  6. {
  7. headers(&#092;"Content-type: application/octet-stream\");
  8. fpassthru(fopen($plik, &#092;"rb\"));
  9. }else{
  10. die(&#092;"Brak dostępu...\");
  11. }
  12. }else{
  13. die(&#092;"Brak pliku...\");
  14. }
  15. ?>
Pisane z palca bez sprawdzania... ma przedstawić szkielet i ideę...
funkcja "sprawdz_uprawnienia()" ma zwrocic true, gdy user ma prawo do pobrania pliku...
Dobrze tu skorzystać z sesji...
UNIKAT
Zasadniczo to wszysto działa poza tym że nie wysyła tego pliku co powinien.
Niewiem czy robię coś źle ale:
skrypcik umieściłem w odrębnym pliku "pobierz.php"
wywołuję go z POST'em
W zamian dostaję okienko do pobierania smile.gif ale zamiast pliku który chciałem pobrać otrzymuje plik "pobierz.php" o zerowej długości. sadsmiley02.gif
Nie łapie o co w tym chodzi. POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!! angrysmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.