Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Tworzenie wlasnego forum
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kondziop
Chcialem stworzyc wlasne forum. Podchodze do tego po raz pierwszy, a ze chcialbym od razu widziec projekt calosciowo, zaprojektowac strukture, itd, to chcialbym cos o tym najpierw poczytac.

Probowalem znalesc cos na forum, ale pewnie wpisywalem nietrafione slowa kluczowe;)

Znacie jakies dobre artykuly o tworzeniu forum?

Z gory dzieki za kazdy hint:)
rzseattle
artykuly?? jedyne co widze na necie to juz gotowe fora (moze sie nieuwaznie rozgladam smile.gif )

a szczeze mowiac nie oplaca sie tworzyc bardzo zaawansowanych projektow z tej dziedziny bo mamy phpBB

a jesli chcesz stworzyc jednak jakies swoje proste forum to kwestia tylko sql i logiki (pierwsze co sie cisnie to users, topics, post itd.)
kondziop
tylko mi chodzilo o to, ze np. to musi miec jakas ustalona z gory strukture (jakis protokol), skoro posty sa sciagane przez takie progsy jak outlook express...
Poza tym zawsze lapiej poczytac do czego ktos doszedl i dopiero usiasc do kartki, a nie samemu zmieniac projekt w trakcie pracy nad kodem...
zalew
posty sciagane przez outlook express questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

ps. dobre forum, nie phpbb : http://fud.prohost.org/
ma zasadnicza dobra opcje "zgłoś wiadomość moderatorowi" ...
scanner
Komuś się pierwiastkuje "forum", "mail" i "news".
Swoją drogą.. Jakby moj MS Outlook czytał wiadomości z forum.php w drzewku itp. heh.
kondziop
Ok dzieki. Jak zobaczylem mozliwosci phpbb, to rzeczywiscie doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu wywarzac otwartych drzwi:)
A swoja droga, to nigdy nie korzystalem z tego, ale outlook express podobno MA cos takiego, jak sciaganie nowych postow.

ps. A jak chce wstawic to phpbb jako czesc swojej stronki, to wypadaja warningi o tym, ze "headers allredy sent" (co jest zupelnie zrozumiale, bo ja to forum includuje w komorke tabeli).

1. Czy da sie temu jakos zapobiec?
2. Jesli nie, to co oprocz cookiesow wysyla phpbb? Czy moge z czegos zrezygnowac, zeby udalo mi sie wstawic to forum jako czesc stronki?
scanner
Cytat
A swoja droga, to nigdy nie korzystalem z tego, ale outlook express podobno MA cos takiego, jak sciaganie nowych postow.
A chomiki podobno zbierają znaczki pocztowe i kapsle po ciemnym piwie.
Outlook Expres jest klientem poczty elektronicznej i czytnikiem grup dyskusyjnych (news://) - jeśli myślisz, że post na grupie dyskusyjnej a post na forum to to samo, to spieszę Cię wyprowadzić z tego błędu. To są dwie różne sprawy, pracują na różnych zasadach i protokołach.
Jesli chcesz się pozbyć "Headers already..." to może użyj <frameset> albo <iframe> ? ale to już nie tem dział forum.
kondziop
moj blad. dzieki
macieq
Cytat
Ok dzieki. Jak zobaczylem mozliwosci phpbb, to rzeczywiscie doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu wywarzac otwartych drzwi:)

a ja uwazam ze ma to sens, oczywiscie jezeli ma sie czas i chce sie czegos nauczyc.
ja lubie pomeczyć się z napisaniem własnego skryptu winksmiley.jpg
wracając do forum, to moje 'dzieło' znajduje się tu. oczywiscie ma ono sporo brakow jednak jestem z niego zadawolony. co jakis czas staram sie go udoskonalac.
jezeli by ktos potrzebowal jakis rad co do pisania forum to niech pyta smiało, to pomoge.
Xinn
macieq: fajne to forum smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.