Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zakodowane dane w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
DiKey
Witam, dzisiaj wszedłem w jedną z moich tabeli mysql i o dziwo zamiast normalnych danych, jak to było do tej pory, otrzymałem je dziwnie zakodowane.
Kodowanie tabeli zostało także zmienione z utf8_general_ci na utf8_bin, ale ponowna zmiana nic nie dała... Dane pobierane przez php wyświetlają się normalnie.
Teraz przykładowo zamiast litery "b" jest "62", zamiast "i" - "69", zamiast "t" - "74" itd. Cyfry pozostały nienaruszone. Jak to odkręcić i dlaczego tak się stało?
Dodam jeszcze, że sytuacja dotyczy phpMyAdmin, które było ostatnio aktualizowane przez hosting.
Crozin
1. utf8_bin/general_ci nie są żadnymi kodowaniami, a systemami porównywania znaków. Obowiązkowa lektura: https://www.google.com/search?q=mysql+chars...me&ie=UTF-8
2. Upewnij się, że na pewno w bazie danych masz poprawne dane:
2.1. Znajdź sobie kolumnę/wiersz z krótkim tekstem zawierającym charakterystyczne znaki, np. polskie znaki diakrytyczne.
2.2. SELECT HEX(nazwa_kolumny) FROM ... WHERE ...;
2.3. Sprawdź czy zwrócona sekwencja bajtów faktycznie odpowiada założonemu kodowaniu (UTF-8).
3. PMA sam z siebie raczej niczego Ci w bazie nie zmienił, więc zapewne problem leży w jego konfiguracji.
DiKey
1. Racja.
2. Miałem poprawne dane, bo je poprawnie wyświetlało na stronie smile.gif
2.1 W tabeli nie ma polskich znaków.
2.2 HEX() dawał to samo co było w tabeli.
2.3 j/w
3. Właśnie chyba przy aktualizacji coś się samo pozmieniało tongue.gif
Zmieniłem system porównywania znaków na utf8_generali_ci przy każdej kolumnie osobno i wszystko powróciło do normy. Tak czy siak masz "pomógł" smile.gif
Darek82
A Ja wgrywam plik tekstowy do bazy danych i wyświetlam go poprzez wiersz poleceń i nie wyświetla polskich znaków. Plik tekstowy ustawiłem jako UTF-8 a używam Appserv na komputerze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.