Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Podział newsa / posta
Forum PHP.pl > Forum > PHP
k4wo
Cześć,

chciałbym podzielić wpis na dwie części. Problem w tym, że jedynym kryterium jakim mogę się kierować to jest enter ewentualnie jakiś tag (np. <-- podzial -->). Chodzi mi o sytuacje, że już mam w bazie taki wpis. Wyświetlając go chciałbym wyświetlić wszystko to co jest przed pierwszym enterem (albo wspomnianym tagiem).

Szukam optymalnego rozwiązania. Najłatwiej jest wyciągnać cały wpis, podzielić go i wyświetlić tylko interesującą mnie część. Jednak nie wiem czy jest to optymalne. Drugim pomysłem jest utworzenie kolumny do której wklejałbym tylko interesującą mnie część i ją wyświetlał (do innej całość). Zastanawiam się czy jest możliwość podziału bezpośrednio w mysql (tylko jak? Bo nie wiem ile będzie znaków stąd takie rozwiązanie nie wchodzi w grę).

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,k.
Turson
Najlepiej mieć 2 osobne kolumny i je bezpośrednio wyświetlać zamiast cackać się w jednym
k4wo
Myślę, że jeśli chodzi o pracę to jest tyle samo przy jednej kolumnie jak i przy dwóch.

Przy dwóch kolumnach, dodając do bazy tekst musisz podzielić go i skonstruować dwa zapytania do DB.

Zastanawiają mnie dwie kwestie:
1. Która opcja jest optymalna (chodzi mi m.in. o wydajność).
2. Czy jest możliwość bezpośrednio w zapytaniu mysql podzielić tekst (np. LIMIT albo coś w ten deseń)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.