Dopiero zacząłem swoją przygodę z objektowym PHP, nie wiem czy do końca dobrze rozumię zasady w nim panujące. Byłbym wdzięczny jeżeli osoba która zna się na tym, mogła mi powiedzieć gdzie popełniłem błędy (mimo tego że skrypt działa tak jak chcę, pewnie jakieś się znajdą).
Klasa ma być odpowiedzialna za dodawanie treści do bazy danych, oraz ich późniejsze wyświetlanie. Aktualnie napisałem tylko dwie metody, ponieważ nie wiem czy dobrze realizuję założenia programowania obiektowego.
class newsSystem { public $title; public $short_content; public $content; public $id; function addNews() { $connect = new mysqli("localhost", "root", "", "index"); $connect->set_charset('utf8'); $connect->query("INSERT INTO news(title, short_content, content) VALUES ('".$this->title."', '".$this->short_content."', '".$this->content."')"); } function showNewsById($id) { $connect = new mysqli("localhost", "root", "", "index"); $connect->set_charset('utf8'); $result = $connect->query("SELECT * FROM news WHERE id=". $id .""); while($row = $result->fetch_array()) { } } } $editNews = new newsSystem(); // Dodawanie newsa $editNews->title = "TYTUŁ <br />"; $editNews->short_content = "KRÓTKA TREŚĆ <br />"; $editNews->content = "TREŚĆ"; $editNews->addNews(); // Wyswietlanie newsa po id $editNews->showNewsById(19);