Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pytanie bardzo początkującego o czat w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czarnasonia
Witam serdecznie,

Jestem nowym forumowiczem i chciałbym zadać kilka pytań. Jako aby nie pytać o nic to chodzi mi o napisanie czatu w PHP.

Założenie czatu :
możliwość podglądu kto jest na czacie, logowanie się na czacie (przypisanie sobie stałego niku), banowanie, ignorowanie, róznie kolorki nicku itp;

Pytanie:
Czy jest możliwość napisania takiego czatu w PHP ?
Czy po roku nauki (około 2-3 godzin dzienni pozwoli mi na napisanie takiego czatu, w weekendy więcej) będę w stanie napisać taki czat sam ?
Jakich języków programowanie uczyć się jeszcze dodatkowo aby dobrze napisać taki czat ?

P.S.
Znam dobrze CSS2/CSS3 oraz HTML, posiadam bardzo skromną wiedzę na temat PHP, trochę znam javascript oraz xml.

Pozdrawiam
czarnasonia
buliq
Skąd mamy wiedzieć czy potrafisz? nie spróbujesz a sam się nie dowiesz. To ze ktoś się uczy 3h dziennie nie oznacza że poszerza swoją wiedzę.

W samym PHP nie zrobisz, przyda się minimum JS (ajax), chyba że chcesz odświeżać ręcznie stronę co sekundę aby sprawdzić czy ktoś coś napisał.

Można w PHP zrobić taki czat, ale wątpię aby był wystarczająco wydajny
czarnasonia
Hej,

Dziękuje za odpowiedź.
Co do nauki to masz 100% racji, nie każdy potrafi przyswoić sobie to czego się uczy.

Mam nadzieje, że i ja już niedługo będę w stanie komuś udzielać pomocy w zakresie PHP i JS.

P.S.
Mam nadzieję "buliq", że udna nam się kiedyś przeprowadzić jakąś konstruktwyną rozmowę z określonego zagadnienia.

Pozdrawiam
czarnasonia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.