finito
5.09.2013, 20:49:16
Pewien korepetytor powiedział mi, że w przypadku php5 bardziej powinno się korzystać z funkcji mysql_connect i dziwił się dlaczego używam mysqli_connect_errno? Powiedział, że funkcji mysqli są przestarzałe. Ale prawdę mówiąc ja już nic nie rozumiem, bo gdy na php.net przeglądam funkcje, to wyraźnie piszą, że mysqli to jest właśnie grupa funkcji używanych w php5. A z kolei mysql_connect piszą, że dotyczy:php4 i php5.
Czy zatem może mnie ktoś uporządkować? Korepetytor mówi mi jedna, a np w poniższym linku jest napisane jak wół: "PHP5".
http://php.net/manual/pl/mysqli.connect-errno.phphttp://php.net/manual/en/function.mysql-connect.phpChodzi o to, co tak na prawdę jest dzisiejsze a co historyczne?
mlawnik
5.09.2013, 21:53:34
mysql nie jest już dalej rozwijane.
mysqli to dalej rozwiajna wersja.
Najlepiej jednak używać PDO.
Damonsson
6.09.2013, 08:07:23
mysqli_* / PDO - na TAK
mysql_* - na NIE
PDO jest o tyle lepsze od mysqli, że gdybyś chciał zmienić MySQL na coś innego, bardzo łatwo możesz dostosować swoje funkcje.
Zwolnij korepetytora czym prędzej.
nospor
6.09.2013, 08:08:30
Musiales zle zrozumiec korepetytora. To niemozliwe by tak mogl powiedziec.
Jesli jednak na 100% tak powiedzial, to szybko zmien korepetytora, poki jeszcze nie zrobil ci za duzej krzywdy
finito
6.09.2013, 16:34:21
Już od bardzo dawna tego korepetytora nie zatrudniam. Był u mnie tylko raz. Dał mi kilka rad, ale tak byłem zeźlony na pewną książkę do php oraz zeźlony na naukę php, że w końcu ten temat zostawiłem. W końcu jednak chciałbym ogarnąć php i dlatego zacząłem (eureka!!) czytać dokumentację php. Czytam czytam, patrzę i się dziwie czemu ten koleś skrytykował to, że używam mysqli, skoro jak wół jest napisane tam "php5".
BTW:
Ta beznadziejna książka to: "php mysql i apache dla każdego" Julie C. Meloni Na samym początku kiepsko nie było. Problemy się zaczęły, gdy zacząłem się bawić w pisanie książki adresowej. Takie błędy, że jezu. Część z nich sam poprawiłem, ale nie wiele to dało.
Teraz chciałbym kupić jakąś porządną książkę, ale znowu się boję. Jest taka fajna: 800 stron, 109 zł. tł. Daniel Kaczmarek Opinie są niby okej. Ale się waham. 109 zł to mimo wszystko dużo, a jak znowu się okaże, że książka do bani, to chyba mnie kosmiczny czort strzeli. Wydaje mi się, że jest to dość zrozumiałe.
nospor
7.09.2013, 09:48:32
Cytat
W końcu jednak chciałbym ogarnąć php i dlatego zacząłem (eureka!!) czytać dokumentację php.
Przywracasz mi wiare w poczatkujacych

Ostatnio na forum pojawia sie cala masa osob poczatkujacych, ktore uwazaja, ze dokumentacja je passe. A tu prosze, jest i nasz rodzynek

Co do ksiazki to zajrzyj tutaj
Forum: Ksiazki
finito
7.09.2013, 10:19:43
Cytat(nospor @ 7.09.2013, 10:48:32 )

Przywracasz mi wiare w poczatkujacych

Ostatnio na forum pojawia sie cala masa osob poczatkujacych, ktore uwazaja, ze dokumentacja je passe. A tu prosze, jest i nasz rodzynek

Co do ksiazki to zajrzyj tutaj
Forum: KsiazkiSory, ale chyba nie znam tego żargonu. Co znaczy "je passe"?
finito
7.09.2013, 11:17:36
Byłem już na tutejszym forum dotyczących książek. Wrzuciłem parę postów w temacie, który mnie najbardziej zainteresował. Wydaje mi się, że pozycja Marcina Lisa jest okej, bo to jest dosyć nowe wydanie.