Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux -> Windows
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MoD
Jak sformatować dyski z Linuxem i podzielic je pod Windowsa?? (bez włączania Linuxa)
Yarecki
Usuwasz partycję linuksową i w jej miejsce tworzysz windowsową. Później już tylko formatujesz.
shizo
Płytka np. od Windowsa xp. dajesz normalna instalacje i formatujesz dyski.
Vertical
Cytat
Płytka np. od Windowsa xp

Na płytce od wina-xp nie ma żadnego programu formatującego, za to na płytce od LINUXa jest - Disk Druid
bela
fdisk(windowsowy) to co? jakos formatowałem tym partycje linuksowe
Vertical
Cytat
fdisk(windowsowy) to co?

Przy instalacji windowsa xp nie pojawia się fdisk. Jest dostępny po zainstalowaniu.
Seth
Panel sterowania -> Narzedzia administracyjne -> Zarzadzanie komputerem
Pozniej z lewego drzewka:
Zarzadzanie komputerem -> Magazyn -> Zarzadzanie dyskami
W sekcji z dyskiem na ktorym jest linux sa partycje. Linuxowa nie powinna miec przydzielonej litery lub miec oznaczenie "nieznana partycja".
Klikamy wtedy na nia prawym klawiszem myszy i wybieramy z menu "usun partycje".
Po usunieciu jej tworzymy z wolnego miejsca nowa partycje FAT*/NTFS i formatujemy.
bela
na dyskietce startowej jest smile.gif
MoD
Z poziomu Windowsa nie mogę nic zmienić, bo go tam po prostu NIE mam. FDISK mi wywala coś takiego:
Cytat
Brak dostępu do dysku 1

Program FIPS pokazje mi:
Cytat
Error: Can't split extended partitions

Bye!

Aha, i jeszcze jedno, na ten "kompóter" który potrzebuję "wyczyścić" ma tak zabójczę konfigurację sprzętową, że Linux nie chce mi się uruchomić sad.gif
Seth
Jaka to dystrybucja ?

Na CD dolaczonym do linuxa powinines miec program cfdisk, ktorym latwo usuniesz partycje.
MoD
Instalowałem Mandrake'a, i to jeszcze w trybie tekstowym bo graficzny nie ruszył.
spenalzo
Ranish Partition Manager
Wrzucasz ten plik na dyskietke, odpalasz DOSa i formatujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.