Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projektowanie PHP API Wrapper
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
karakara
Witam,

chciałem zapytać jak zabrać się za stworzenie Wrappera do API tzn. jak to POWINNO się robić jeżeli chodzi o projekt (klasy, dziedziczenie itp.) aby było ładnie i uniwersalnie
Wiem że mogę spojrzeć na przykłady jak jakieś klasy do API Twittera itp. no ale warto czasami też podyskutować jak to powinno się robić.

Pytam ponieważ jestem raczej programistą niż developerem wink.gif
em1X
Równie dobrze możesz zadać pytanie "jak poderwać kobietę". Tak samo jak każda kobieta jest inna, podobnie jest z API systemów informatycznych. Jedno to usługa, z którą posługujesz się za pomocą SOAP, inna działa na zasadzie usługi REST. Obiektowość zależy od problemu z którym się mierzysz i efektu, jaki chcesz uzyskać. Jeżeli działa sobie w internecie usługa, która zwyczajnie zwraca czas to po co w ogóle się pchać w obiekty, skoro możesz zwykłą funkcję napisać, która zajmie Ci w sumie 4 linijki kodu.

Podsumowując: sposób pisania kodu wynika z doświadczenia i preferencji programisty, projekt będzie wyglądał inaczej dla systemu, który jest "opakowywany".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.