Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o 'Alexa.com' i wykorzystanie ich rankingu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pitah
Chciałbym stworzyć pewien serwis internetowy i zastanawia mnie kilka rzeczy.
Czy istnieją podobne strony co Alexa.com, monitorujące ruch w sieci?

Chciałbym stworzyć stronę internetową opierającą się na danych z Alexa.com (albo właśnie innej), a dokładniej: możliwość oceny pewnych serwisów internetowych zawierających się w określonym przedziale na Alexa.com (np serwisy nie mogą znajdować się na niższej pozycji niż na 50 tyś).
Zastanawiam się czy nie byłoby problemu, jakbym dał informacją na swojej stronie (albo nawet w regulaminie) mniej wiecej: "pozycja serwisu nie może być niższa niż 50 tyś. pozycja wg rankingu Alexa.com", czy coś w podobie.

Czy w ogóle opierania się o ranking Alexa.com to jest dobry pomysł? Szukam jakiegoś obiektywnego, prostego i jasnego kryterium dla wszystkich, wg którego mógłbym zrobić listę stron znajdujących się na w moim serwisie, ale tak żeby ta lista była skończona i miała jakąś wagę (czyli stwierdziłem, żeby zawierała strony w miarę popularne). I na razie tylko Alexa przychodzi mi do głowy.

Co sądzicie?
buliq
SEO Site Tools dla Chrome i poznasz inne strony
pitah
Jak to się ma do Alexa.com?

Prawie zawsze, jak widzę jakąś listę top 10, top 100 itd, ranking opiera się o dane z Alexa.com. Nigdy nie widziałem innych źródeł.
pyro
Kopę lat wink.gif

Alexa jest najbardziej podstawowym źródłem jeśli chodzi o popularność strony. Może to nie jest idealne rozwiązanie, ale można się na nim opierać. Dodatkową możliwością byłoby np. sprawdzanie PageRank strony.
O$iek
Proszę Cię z tym PejdżRankiem, to poleciałeś wink.gif
pyro
To zależy od tego jakie strony mają być generalnie dodawane tongue.gif . Raczej żadna z tych sławniejszych nie ma np. PR < 2
O$iek
Np. systemy wymiany linków premiują za PR, dlatego się go po prostu nabija lub kupuje domeny z PR. Co nie znaczy automatycznie, że strona jest wartościowa i ma ruch wink.gif
http://www.forum.optymalizacja.com/topic/1...7/#entry1287568
com
O$iek z PR to jest tak jak z kupowaniem like`ów na fb, owszem w wielu przypadkach nie jest on wyznacznikiem, ale idea zakładała, że PR miał być wyznacznikiem, tylko rzekomi "specjaliści" od SEO namieszali i teraz PR straciło trochę na wartości wink.gif
wojtula75
jesli szukasz podobnych stron wkelp w wyszukiwarke alexa.com i przy jej wyniku wybierz opcje podobne - sam przekonasz się, że lista jest naprawdę spora, ale każda z dostępnych opcji czymś się od siebie różni smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.