Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] GD nie generuje obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sytluk
Witam,

ostatnio zaktualizowałem Ubuntu do wersji 13.10, automatycznie zaktualizowało mi się PHP do wersji 5.5.3. Niestety po aktualizacji nie działa generowanie obrazków przez bibliotekę GD sad.gif, a przed aktualizacją, w wersji 5.4 wszystko działało bez zarzutu. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić?

PHPInfo dla GD:
  1. GD Support enabled
  2. GD Version 2.1.1-dev
  3. FreeType Support enabled
  4. FreeType Linkage with freetype
  5. FreeType Version 2.4.12
  6. GIF Read Support enabled
  7. GIF Create Support enabled
  8. JPEG Support enabled
  9. libJPEG Version 8
  10. PNG Support enabled
  11. libPNG Version 1.2.49
  12. WBMP Support enabled
  13. XPM Support enabled
  14. libXpm Version 30411
  15. XBM Support enabled
  16. WebP Support enabled

Pozdrawiam.
pedro84
Logi, błędy?
sytluk
Cytat(pedro84 @ 21.10.2013, 23:10:33 ) *
Logi, błędy?

Problem w tym, że nie ma żadnych błędów na stronie ani w logach. Podobno w wersji PHP 5.5 biblioteka GD została zaktualizowana do wersji 2.1, jednak nie dopatrzyłem się tam żadnych zmian. Przed aktualizacją wszystko działalo dobrze, a kod nie był modyfikowany.
pedro84
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wersja libgd, musisz mieć wersję min. 2.1. Możesz też zarzucić jakimś snippetem kodu do zdebugowania?
sytluk
Wersja GD jest aktualna (wersja widoczna w 1 poście). Jedyne co mnie zastanawia, wchodząc w źródło strony generującej obrazek przez GD widzę kod php, mimo że normalnie nie powinien być widoczny. Strona generowana jest prawidłowo, czyli sam PHP działa, wygląda tak, jakby jedynie dla tego pliku nie działał, mimo że plik ma rozszerzenie *.php.
pedro84
A short_tags czasem na to wpływu nie ma? To raczej nie jest kwestia GD tylko raczej PHP.
sytluk
Cytat(pedro84 @ 22.10.2013, 17:16:38 ) *
A short_tags czasem na to wpływu nie ma? To raczej nie jest kwestia GD tylko raczej PHP.

Wielkie dzięki za pomoc, kod zaczynał się od <? zamiast od <?php. W wersji 5.4 to wystarczało, widocznie w wersji 5.5 ograniczyli jedynie do drugiej możliwości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.