Mam problem z instrukcjami, które poprawnie by mi uporządkowały dane z bazy. Mam tabelę w MySQL i pobieram jej dane za pomocą PDO. Dane te wyglądają jak poniżej.
id|A | B | C
1 |1 | 1 | 1
2 |1 | 1 | 2
3 |1 | 1 | 3
4 |1 | 2 | 1
5 |1 | 2 | 2
6 |2 | 1 | 1
7 |2 | 1 | 2
Tylko że jest ich dużo dużo więcej
Moje zapytanie i pobranie danych wygląda następująco
$sort=$sth->prepare('SELECT id,a, b, c from tabela order by a ASC, b, ASC, c ASC'); $sort->execute(); if ($sort->rowCount() > 0) { // tu pojawia się problem jakie powinny być pętle i instrukcje }
Chciałbym żeby w zależności od wartości jaka jest w A i B odpowiednio przypisywane były do id zmienne (które były by też zależne od siebie). Np. do id=3 żeby została przypisana zmienna x=1 (ze względu na wartość A) oraz zmienna y=1(ze względu na wartośćB), natomiast dla id=7 żeby została przypisana zmienna x=2 i y=1. Problemem dla mnie jest to że wartości w A i B są różne, danych w tabeli jest około 8tys. i nie wiem jak napisać instrukcje sterujące które pozwolą mi np. w przypadku gdy x=2 i y=1 zwiększyć np. wartość innej zmiennej o np. 5. Przyznam szczerze że przerasta mnie w tym przypadku samo wymyślenie sposobu na to. Bardzo proszę o pomoc.