Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Długie ładowanie strony przy większym obciązaniu (100 online według GA)
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
dastin
Witam

Trochę raczkuję w tej technologii także proszę o małą pomoc

Mam problem z czasem ładowania strony podczas większego obciążenia strony według Google Analytics już przy 100 użytkowników online.
Średnie obciążenie rdzeni procesora na poziomie 30%, zajętość RAM na poziomie 25%.

Przy mniejszym obciążeniu strona i komponenty ładują się po około 1200ms, natomiast przy trochę wiekszym już 10 - 20 sekund.
Po przeczytaniu kilku artykułów stwierdziłem że jest to problem z ograniczeniem jednoczesnych połączeń do serwera.

Zmieniłem w pliku /etc/apache2/apache.conf w sekcji <ifModule mpm_worker_module> właściwość MaxClients z 150 do 1000 jednak to także nie pomogło.

Korzystam z systemu Ubuntu 13.04, Apache 2.2.22, PHP 5.4
ctom
1/ APC masz?
2/ przeważnie wąskim gardłem jest DB - jak to Ciebie jest ?
dastin
Nie mam zainstalowanego APC, problem też nie jest związany z bazą danych.

Dodam jeszcze że ten sam skrypt przenoszę z Windows 2008 Server z zainstalowanym wamp serwerem na którym wcześniej działał bez zarzutów. I to tylko na jednym rdzeniu i 2GB RAM. Tam też był problem z długim czasem ładowania skryptu, ale przy zmianie maxclients na wyższą wartość problemu już nie było. Niestety na Ubuntu ta zmiana parametru nie pomogła :/, ewidentnie wygląda na to że problem pojawia się nagle przy 100 użytkowników online i znika całkowicie kiedy mam poniżej 100. Niestety jestem nowy jeśli chodzi o apache i nie bardzo mogę sobie z tym problemem poradzić.
ctom
polecam zainstalować APC - jeśli Twoje skrypty konkretnie jej nie wykorzystują to zawsze przyspiesza.

skąd wiesz, że DB jest OK ? gdzieś to wąskie gardło masz ... a z fusów też nie wyczytam ;-)
dastin
Ok spróbuję, co do DB domyślam się że skoro w szczytowym momencie na tym samym skrypcie na wamp serwerze nie było problemów z DB to raczej na apachu przy tym samym skrypcie też nie powinno być smile.gif

pzdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.