Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Jak zacząć
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
franklin
Witam serdecznie. Wiem, że to wczesne przeszkole.

Proszę o pomoc w zrobieniu pierwszego kroku.
Założyłem szablonową stronkę, ale nie wiem jak uruchomić prosty skrypt php, by obsarwować jak działa.
I nie widzę, by działało, zapisywało cokolwiek do pliku.
Nawet nie wiem, jakie dane tu powinienem przedstawić by ktoś mógł poradzić.
Darek.

darekpieton.bl.ee
kristaps
Nie zakładaj żadnej strony, tylko odpal localhosta i zacznij katować podstawy podstaw.
Kshyhoo
http://phpedia.pl/wiki/Start
PrinceOfPersia
Cytat
[HTML][PHP]Jak zacząć,

zacząłbym jednak od solidnych podstaw HTMLa i CSS, a potem brał się za naukę PHP.

http://darekpieton.bl.ee/PHP/
Np. bgcolor już się od dawna nie używa:
Cytat
<tr bgcolor=#cccccc>

raczej powinieneś umieścić deklarację w stylu CSS:
Kod
<style>
#naglowek-tabeli {
  background-color:#cccccc;
}
</style>
........
<tr id="naglowek-tabeli">

no i bez znajomości HTML na twojej stronie nie ma polskich liter, tylko krzaczki.
( <meta charset="utf-8"> w HTML5, albo dłuższa deklaracja w poprzednich HTMLach - google: charset html declaration)
Wazniak96
Książka PHP i MySQL Poczytaj teorii i męcz stronki na localhost. Książeczkę na prawdę polecam. Co prawda nie uczyłem się z niej, bo prędzej z praktyki i czytając tematy znalezione na tym forum ale przeglądając ją jest na prawdę fajna. Jest ona nowego wydania więc nie znajdziesz tam starych praktyk.

Polecam również do kupienia jakąś książkę na temat HTML5 i CSS3 bo bez tego się nie obejdziesz jak napisały osoby wyżej wink.gif
com
to jeszcze warto poczytać php.net biggrin.gif
ZeTu
Dokładnie. Zacznij od jakiś kursów z HTML i CSS, później do tego PHP i MySQL, a potem dopiero JavaScript.
A skąd te kursy? Jest ich pełno na necie.
Jak to nie wystarcza, idź do sklepu i kup książkę na ten temat smile.gif
Kiui
Użyj wyszukiwarki forum mało czego tu nie ma.
franklin
Dziękuję za każdą podpowiedź.
Stronę swoja skasowałem, bo to jest tak, jak się zrobi coś na podstawie szablonów. Beznadziena.

Sugerujecie:
książki: mam dość dobrą i nową "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW" wydanie czwarte
localhost

Faktycznie nie mam podstaw HTML, ale lubię się uczyć, ćwiczyć praktycznie różne sytuacje, i na zywym organizmie.
Programowanie nie jest mi obce.

Myslałem, że jak założę gdzieś w sieci stronkę, to będzie widać jak działa lub coś nie działa.
Jak ktoś coś wpisze, że to się zapisze, ....

Może muszę wymyslić jakiś "projekt", cel programu, nie wiem do czego mogłoby mi się to przydawać.
W pracy pracuję głównie na EXCELU, VBA i analizie danych w nim zbieranych.

Za każdą podpowiedź z góry dziękuję.
Z czasem przebrnę przez wszystkie klasy przedszkola smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.