Chciałbym zapytać czy ktoś z Was pomógłby mi w stworzeniu zapytania, które sprawdzi czy wartość podana w polu podczas rejestrowania znajduje się w bazie (osobna baza z kodami). Jeśli się znajduje, to rejestruje użytkownika, natomiast jeśli nie ma jej to nie rejestruje. Przerobiłem sobie trochę gotowy skrypt. Działa u mnie to teraz tak, że jeśli nie ma takiej wartości w bazie to rejestruje, jeśli jest to nie rejestruje. Chcę zrobić strone na której użytkownik będzie mógł się zarejestrować tylko wtedy, kiedy wprowadzi w odpowiednie pole otrzymany kod od moderatora.
Mój kod:
<?php //łączenie z baza danych //wybieramy bazę danych ?> <?PHP echo '<form method="post" action="skrypt.php?akcja=wykonaj"> <table><tr> <td>Nazwa: </td><td><input type="text" name="nick" /></td></tr><br> <tr><td>Hasło: </td><td><input type="password" name="haslo" /></td></tr><br> <tr><td>Powtórz hasło: </td><td><input type="password" name="vhaslo" /></td></tr><br> <tr><td>Email: </td><td><input type="text" name="email" /></td></tr><br> <tr><td>Powtórz email: </td><td><input type="text" name="vemail" /></td></tr><br> <td>Kod: </td><td><input type="text" name="kod" /></td></tr><br> <tr><td></td><td><input type="submit" value="Zarejestruj"></td></tr></table> </form> '; $akcja = $_GET['akcja']; if ($akcja == wykonaj) { // //kilka sprawdzen co do nicku i maila $spr1 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM info WHERE nick='$nick' LIMIT 1")); //czy user o takim nicku istnieje $spr2 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM info WHERE email='$email' LIMIT 1")); // czy user o takim emailu istnieje $spr6 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM info WHERE kod='$kod' LIMIT 1")); //czy taki kod istnieje if ($emailx[1] == 'o2.pl') { $emailx1 = $emailx[0].'@go2.pl'; $emailx2 = $emailx[0].'@tlen.pl'; $spr3 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM info WHERE email='$emailx1' OR `email`='$emailx2' LIMIT 1")); }elseif ($emailx[1] == 'go2.pl') { $emailx1 = $emailx[0].'@o2.pl'; $emailx2 = $emailx[0].'@tlen.pl'; $spr3 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM info WHERE email='$emailx1' OR `email`='$emailx2' LIMIT 1")); }elseif ($emailx[1] == 'tlen.pl') { $emailx1 = $emailx[0].'@go2.pl'; $emailx2 = $emailx[0].'@o2.pl'; $spr3 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM info WHERE email='$emailx1' OR `email`='$emailx2' LIMIT 1")); } $komunikaty = ''; //sprawdzenie co uzytkownik zle zrobil if (!$nick || !$email || !$haslo || !$vhaslo || !$vemail || !$kod) { $komunikaty .= "<font size='3'>Musisz wypelnic wszystkie pola!</font><br>"; } if ($spr4 < 3) { $komunikaty .= "<font size='3'>Login musi mieć przynajmniej 3 znaki</font><br>"; } if ($spr5 < 4) { $komunikaty .= "<font size='3'>Hasło musi mieć przynajmniej 4 znaki</font><br>"; } if ($spr1[0] >= 1) { $komunikaty .= "<font size='3'>Ten login jest zajęty!</font><br>"; } if ($spr2[0] >= 1) { $komunikaty .= "<font size='3'>Ten e-mail jest już używany!</font><br>"; } if ($email != $vemail) { $komunikaty .= "<font size='3'>E-maile się nie zgadzają ...</font><br>";} if ($haslo != $vhaslo) { $komunikaty .= "<font size='3'>Hasła się nie zgadzają ...</font><br>";} if ($pos == false OR $pos2 == false) { $komunikaty .= "<font size='3'>Nieprawidłowy adres e-mail</font><br>"; } if ($spr3[0] >= 1) { $komunikaty .= "<font size='3'>Nie można zarejestrować kilku kont na jedną poczte o2.</font><br>"; } if ($spr6[0] >= 1) { $komunikaty .= "<font size='3'>Ten kod jest zajęty!</font><br>"; } //jesli cos jest nie tak to blokuje rejestracje i wyswietla bledy if ($komunikaty) { echo ' <font size="3"><br><br>Popraw blędy:<br> '.$komunikaty.'<br>'; } else { //jesli wszystko jest ok dodaje użytkownika i wyswietla informacje } } ?>