Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Pobieranie danych na podstawie informacji z osobnej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Witam,

Długo o nic nie pytałem, aż w końcu nadszedł ten dzień i oto pytanie do fachowców:

Mam tymczasową tablicę w której zapisywan jest (id) produktu.

Chciałbym używając tych zapisanych (id) odczytać dane z innej tabeli.

Jak powinno wyglądać zapytanie uwzględniające (id) z tablicy 'tymczasowe' i dane (model,numer) z tablicy 'produkty' ?

czy zapytanie SELECT id FROM tymczasowe AND model, numer FROM produkty WHERE id = $costam miałby sens ?

czy w tym wypadku trzeba to zrobić w jakis szczegolny sposob np zbudowac ARRAY

i na podstawie? danych zapisanych w ARRAY kolejno odczytywać dane z kolejnej tabeli ?

W czasie pisania tego postu znalazłem coś takiego:

1. try {
  2. $conn = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=myDatabase', $username, $password);
  3. $conn->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
  4. $qry = $conn->prepare('SELECT * FROM property');
  5. $qry2 = $conn->prepare('SELECT * FROM demand WHERE areafrom = :areafrom AND pricefrom = :pricefrom');
  6. $qry->execute();
  7. while($row = $qry->fetch(PDO::FETCH_OBJ)) {
  8. $qry2->execute(array(':areafrom' => $row->area, ':pricefrom' => $row->price));
  9. $row2 = $qry2->fetch(PDO::FETCH_OBJ);
  10. //Do all you want with the $row2. If u want to echo the areafrom, do echo $row2->areafrom
  11. }
  12. } catch(PDOException $e) {
  13. echo 'ERROR: ' . $e->getMessage();
  14. }

Co byłoby odpowiedzią na moje pytanie i formą z budowaniem ARRAY i odczytywania danych w/g danych z ARRAY.

Ale czy nie da się tego zrobić w sposób bardziej czytelny/prostszy dla amatora jak ja ?

Pozdrawiam

phpamator
Turson
Jeśli tablica z id jest z pobierana z bazy, to najlepiej będzie zastosować JOIN, ale jeśli nie to wydaje mi się, że tylko pętla jak w kodzie co podałeś.
php__amator
Dzięki za zainteresowanie,
Problem rozwiązany. Uzylem JOIN.
Prościej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.