Długo o nic nie pytałem, aż w końcu nadszedł ten dzień i oto pytanie do fachowców:
Mam tymczasową tablicę w której zapisywan jest (id) produktu.
Chciałbym używając tych zapisanych (id) odczytać dane z innej tabeli.
Jak powinno wyglądać zapytanie uwzględniające (id) z tablicy 'tymczasowe' i dane (model,numer) z tablicy 'produkty' ?
czy zapytanie SELECT id FROM tymczasowe AND model, numer FROM produkty WHERE id = $costam miałby sens ?
czy w tym wypadku trzeba to zrobić w jakis szczegolny sposob np zbudowac ARRAY
i na podstawie? danych zapisanych w ARRAY kolejno odczytywać dane z kolejnej tabeli ?
W czasie pisania tego postu znalazłem coś takiego:
try { $conn = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=myDatabase', $username, $password); $conn->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); $qry = $conn->prepare('SELECT * FROM property'); $qry2 = $conn->prepare('SELECT * FROM demand WHERE areafrom = :areafrom AND pricefrom = :pricefrom'); $qry->execute(); while($row = $qry->fetch(PDO::FETCH_OBJ)) { $row2 = $qry2->fetch(PDO::FETCH_OBJ); //Do all you want with the $row2. If u want to echo the areafrom, do echo $row2->areafrom } } catch(PDOException $e) { }
Co byłoby odpowiedzią na moje pytanie i formą z budowaniem ARRAY i odczytywania danych w/g danych z ARRAY.
Ale czy nie da się tego zrobić w sposób bardziej czytelny/prostszy dla amatora jak ja ?
Pozdrawiam
phpamator