me_how
16.01.2014, 14:40:52
Witam
od jakiegoś czasu tworze strony internetowe hobbystycznie. Tworze panele do zmian treści, dodawania użytkowników itd Postanowiłem iść z duchem czasu ułatwić sobie pracę i nauczyć się symfony framework. I okazało się że chyba jestem za starym dinozaurem albo zbyt długo tworzyłem strony oparte o własny system plików ponieważ za nic w świecie nie mogę się odnaleźć w tym frameworku.
Wytłumaczcie mi łopatologicznie po co we frameworku taka duża ilość plików katalogów jak to ogranąć? Tworze kod klasy funkcję w pspadzie i jestem zadowolony ale obawiam się, że jak przyjdzie mi utworzyć 5 odrębnych plików w 9 odrębnych katalogach żeby zebrać dane z formularza albo wyświetlić napis to mnie szlak trafi ;-)
Czytałem manuale do symfony framework i wygląda to jak by tworzyli projekt w konsolii a nie w edytorze html....? Wiem że jest fronted backend ale czy w tym się tworzy stronę czy tylko sprawdza czas jej ładowania i ewentualne błedy ...?
Wiem też, że jest symfony oparty o model mvc jak wiele innych frameworków ale czy w takim razie ja się go mam nauczyć jest jakieś inne środowisko tworzenia projektu? Czy da się wykorzystać już utworzony projekt i nanieść tylko kilka zmian z wyłączeniem lub włączeniem nowych modułów czy każdy trzeba od podstaw kompilować?
Czy są jakieś gotowe moduły do znalezienia i prostego wgrania czy wszysko się tam pisze od podstaw?
Pomóżcie bo mam straszną zamotkę z frameworkiem, a chciałbym usegregować wiedzę i go ogarnąć!
lukasz1985
16.01.2014, 21:39:07
Nie zaczynałbym od Symfony. To jest framework do naprawdę dużych witryn. Proponuje zainteresować się CodeIgniterem:
http://ellislab.com/codeigniter
Turson
16.01.2014, 22:13:01
Moim pierwszy frameworkiem jest Yii. Mogę polecić z czystym sumieniem, jest przyjemny i szybko można ogarnąć o co chodzi z MVC.
Polska dokumentacjaKod
Wytłumaczcie mi łopatologicznie po co we frameworku taka duża ilość plików katalogów jak to ogranąć?
Większość to core samego frameworka. Poza tym masz osobne katalogi do modeli, kontrolerów i widoków. Na dodatek można pisać moduły, co jest piękną sprawą w przypadku pisania jednej aplikacji przez kilka osób, bo każdy pisze inny moduł i sobie nie przeszkadza ani nie miesza w plikach. Jest po prostu porządek
aniolekx
17.01.2014, 08:38:04
CodeIgniter jest najłatwiejszym frameworkiem
in5ane
17.01.2014, 08:59:33
Kohana jest bardzo fajnym frameworkiem. W miarę lekki, a o ogromnych możliwościach i w dodatku łatwy do nauczenia się.
Cytat
Wytłumaczcie mi łopatologicznie po co we frameworku taka duża ilość plików katalogów jak to ogranąć?
Ktoś sobie ubzdurał, że tak będzie fajniej a reszta to podchwyciła. Jeśli nie ogarniasz tych struktur to wystarczy że zapoznasz się z przestrzenią nazw w php na bazie PSR, to wyjaśnia po części zagłębienia w katalogach, choć w wielu przypadkach to czysty idiotyzm, szczególnie w "helperach".
A temat o FW już był, więc nie mam pojęcia po co Ci wyżej się produkują
Temat: Wybor Frameworka
me_how
17.01.2014, 20:28:19
No właśnie nie chce kontynuować i nie chciałem rozpoczynać dyskusji o wyborze frameworka. Pytam jak się tworzy w symfony od czego zacząć jakie sąśrodowiska itp.
Skoro propozycja innych frameworków padła to mam tylko jedno pytanie czy jak poznam CI to będzie mi łatwiej wkroczyć w symfony czy po prostu to strata czasu i lepiej od razu wchodzić w symfony.
lukasz1985
17.01.2014, 23:09:10
CI wprowadzi Cię solidnie w terminologię MVC. Możesz, jak chcesz od razu na głębokie wody, ale to będzie bolesne - wiem, bo sam tak miałem - właśnie dokładnie z symfony. Nauka trwała ponad miesiąc.
greycoffey
18.01.2014, 01:30:16
Jeśli masz zamiar nauczyć się nowego frameworka, wybierz coś co wspiera PHP 5.3+ oraz co najmniej PSR-0. CodeIgniter jest już przeżytkiem. Ze swojej strony polecam Symfony2, nie przeczę - jest to kobyła, wymaga trochę czasu aby ją zrozumieć, ale jednocześnie wprowadza nową jakość tworzenia oprogramowania w świat PHP. Właściwie wszystko jest wymienialnymi komponentami, framework jako taki integruje wszystkie pozostałe komponenty (z których każdego można użyć oddzielnie [Laravel używa wielu komponentów z Symfony2]). Co do małych projektów, polecam Silexa, jest to wszystko co wystarczy do szybkiej strony-wizytówki.
Jeśli chodzi o wartość biznesową - Symfony2 jest stabilnym rozwiązaniem dla teraźniejszych i przyszłych projektów, wydawane są wersje LTS (ostatnia to Symfony 2.3, przez 3 lata dostarczane są bugfixy, przez 4 lata poprawki bezpieczeństwa). Symfony2 używa również Semantic Versioning, przez co upgrade z 2.3 do 2.4 nie wymaga żadnych zmian, poza zmianą wersji w konfiguracji Composera.
Symfony2 uczyłem się jako mojego pierwszego frameworka i nie było tak trudno, jak to było mi przedstawiane przez innych programistów.
kicaj
18.01.2014, 10:22:25
Co do konsoli, to jest to pewne udogodnienie.
Nie wiem jak w Symfony, ale w Cake'u konsola jest m.in do wygenerowania prostych stron na podstawie Twoich tabel w bazie danych. Oczywiście tak wygenerowany kod działa już jako strona (podstawowa).
Konsola także może służyć do wygenerowania treści statycznych, które mogą zostać później przetłumaczone. Dodatkowo możemy testować aplikacje za pomocą tej konsoli.
pyro
18.01.2014, 12:05:21
Cytat(kicaj @ 18.01.2014, 10:22:25 )

Co do konsoli, to jest to pewne udogodnienie.
Nie wiem jak w Symfony, ale w Cake'u konsola jest m.in do wygenerowania prostych stron na podstawie Twoich tabel w bazie danych. Oczywiście tak wygenerowany kod działa już jako strona (podstawowa).
W Symfony też i to o większych możliwościach, zwłaszcza z odpowiednimi bundlami.
Turson
18.01.2014, 12:10:56
W Yii też można automatycznie wygenerować CRUDa przez przeglądarkę w
Gii.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.