Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z ustaleniem "checked" w radio Button
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sk0rp10n
Witajcie mam do was wszystkich pytanie biorąc pod uwagę mój brak najmniejszego pomysłu jak to zrobić. Nie chodzi mi o gotowiec a jedynie podpowiedź jak mogę pozbyć się pewnego problemu a więc posiadam pliki z tablicami w każdym pliku jest 10zakładek (1 zakładka = 1 tabela), pierwsza zakłądka posiada 19 zadań do oceny gdzie kolejne zakładki jedynie po 10. Wszystko jest zapisywane do bazy danych lecz chodzi mi teraz o odczyt tego aby poprawnie zaznaczyło każdy Radio z odpowiednim Value względem oceny jaka byłą mu nadana.

Tutaj jest część tabeli z pierwszego lepszego pliku z tabelą.

1. <tr>
  2. <td id="pp">1</td>
  3. <td style="color: #333333; font: normal 9pt Gill Sans MT; " bgcolor=#ffffff valign=middle 4 3 ></td>
  4. <td id="inff">Uczeń</td>
  5. <td id="pu"></td>
  6. <td id="inf2"><input type="radio" value="1" name="rr1"></td>
  7. <td id="inf2"><input type="radio" value="2" name="rr1"></td>
  8. <td id="inf2"><input type="radio" value="3" name="rr1"></td>
  9. <td id="inf2"><input type="radio" value="4" name="rr1"></td>
  10. <td id="inf2"><input type="radio" value="5" name="rr1"></td>
  11. </tr>

To jest z jednego zadania do oceny siedzę nad tym już pewien czas i nie mam żadnego pomysłu jedyne co wiem to to że wszystkie oceny będę musiał poddać "explode" jako że na każdą zakładkę jest oddzielna komórka. Jeśli może mi jedynie ktoś podać pomysł jak właśnie usprawnić wczytywanie danych z bazy danych do tego typu tabeli byłbym wdzięczny. wink.gif

Z góry dziękuję za pomoc.
Kshyhoo
PHP and HTML Radio Buttons
Sk0rp10n
Już widziałem tą stronę i nie za bardzo mi to pomogło biorąc pod uwagę 144pliki czyli
19+(10*9) = 109 - Ilość radio buttonów w jednym pliku
144 * 109 = 15696 - Ilość ogólnie radio buttonów.

Więc niezbyt według mnie dobry pomysł na zmianę każdego aby dopisać tego typu intrukcje. Czy nie ma jakiegoś sposobu aby bez zmieniania wszystkich linijek nawet jakoś wygenerować już na gotowo zaznaczone radio buttony??

Przy okazji według tego poradnika jest trochę za dużo insktrukcji warunkowych a dokładnie za dużo wyjdzie mi ich w kodzie...
nospor
144 pliki a w kazdym kupa radio.... Ty to pisales? Jesli tak, to popraw to i zrob z tego jeden plik php, ktory generuje wlasciwe radio w zaleznosci od wyboru. Bo zakladam, ze w bazie jest info jakie radio mają byc
Sk0rp10n
Nie to nie ja robiłem te pliki temu właśnie jest tutaj ten problem. Przerobić je aby każdy plik był wczytywany z bazy zajęłoby dla mnie z dobry miesiąc jak nie lepiej przynajmniej dla mnie. W bazie danych jedyne co ma nawiązanie do tych plików jest tablica zawierająca: ID, ID Branży, ID Zawodu oraz Nazwę Pliku. Każdy plik jest wczytywany za pomocą $_GET['zaw'] czyli:
  1. require('page/pliki/'.addslashes($_GET['zaw']).'.html');

Robić na nowo te pliki to tylko strata czasu według mnie i każdy z tych 144plików odpowiada innej branży/zawodowi. Jak dobrze pamiętam jest 14 branż i każda ma po 11 plików (jeśli dobrze pamiętam) w których są zamieszczone odpowiednie zadania (każdy wczytany plik posiada indywidualne zadania oceny). Temu się pytam o jakiś prosty i szybki sposób aby udało mi się przy odczycie danego zadania dla danej osoby wyświetlić wszystkie oceny jako zaznaczone radio.
nospor
Ktos byl na niezlym haju jak to pisal :/

Mozesz bawic sie w parsowanie tych HTML i wstawianie checked we wlasciwe miejscie, ale proponuje ci drugie rozwiazanie.
Generuj kod js, ktory po zaladowaniu strony zaznaczy wlasciwe radio. Wydaje mi sie to najszybsze i najprostrze rozwiazanie.
Sk0rp10n
Czyli wyniki z bazy danych zapiasć w jakiejś tablicy JS a później przykładowo przez jQuery ustalić wszystkim radio odpowiednio checked?? Jeśli dobrze rozumuje to dzięki. wink.gif

Raczej ktoś kto chciał abym to zrobił jest nieźle pogrzmocony lekko powiedziawszy gdyż tabele wcześniej były w XLSie którego nie udało mi się w jakikolwiek sposób i z różnymi bibliotekami zmotywować do edycji więc były przerabiane później na HTML lecz mniejsza o to. biggrin.gif
nospor
LOL, no to masz wesolo biggrin.gif

Nie wszystkim radio odpowiednie checked, a wybranym radio checked smile.gif
Mozesz zapisac wyniki w tabeli js, lub mozesz od razu na podstrawie danych z bazy generowac wlasciwy kod js, ktore bedzie ustawial checkec danemu radio. Do wyboru do koloru.
Sk0rp10n
Wielkie dzięki za pomoc zobaczę który sposób będzie bardziej optymalny i ten wykorzystam. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.