Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Z bankowości na PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Ruda Grażyna
Cześć,

Powiedzcie mi szczerze i uczciwie:)
Czy 29-letni bankowiec ma szanse zostać programista PHP?

Jakiś czas temu PHP było moim hobby - uczyłem się głównie z dokumentacji oraz książek, zapisałem się na trzymiesięczny kurs programowania, odbyłem 3 miesięczny staż w dużej firmie - pracowałem głównie na gotowych aplikacjach - przeważnie poprawiając wyświetlanie, bądź dodając nowe elementy do stron.
Sam stworzyłem skromny serwis newsów oraz księgarnie, były to aplikacje z podstawowymi funkcjami tj. rejestracja, logowanie,dodawanie postów,sesje, koszyk.

Chce Was podpytać jaką drogę rozwoju powinienem dalej wybrać?

z góry dzięki za odp.
irmidjusz
Przestań zadawać takie pytania na forum i zacznij się po prostu uczyć. Jak się postarasz to za 3 lata będzie z Ciebie dobry programista.
Do roboty i powodzenia!
PrinceOfPersia
Cytat(Ruda Grażyna @ 21.04.2014, 20:15:05 ) *
bankowiec (...)

eee... zostać programistą systemów bankowych?
Riggs
Powiem Tobie że się da. Programowaniem aplikacji web zajmowałem się od 2006 roku ale z racji braku doświadczenia w firmach i sytuacji na rynku pracy u mnie w mieście pracowałem jako admin w banku przez 3 lata. Czasami coś tam mogłem napisać w PHP ale to była raczej sporadyczna sytuacja. Ale cały czas się uczyłem i gdy pojawiło się ogłoszenie na rynku dostałem zadanie testowe do zrobienia po czym bez wielkiej rozmowy mnie przyjęli do pracy i nie mam żadnych problemów z odnalezieniem się w nowej firmie.
mrc
Również uważam, że niezależnie od wieku człowiek jest w stanie nauczyć się programowania (zwłaszcza, jak miał już z tym odrobinę do czynienia wcześniej). Polecam naukę wzorców projektowych (obowiązkowo MVC), programowania obiektowego, później popatrz na frameworki (na początek jakiś prosty, np. Kohana, później może Symfony albo Zend2).
Turson
Cytat(PrinceOfPersia @ 21.04.2014, 23:41:35 ) *
eee... zostać programistą systemów bankowych?

Systemy bankowe w PHP? Raczej nie
pyro
Cytat(Turson @ 22.04.2014, 11:02:54 ) *

Raczej tak. Oczywiście nie w całości i/lub nie wszystkie, ale w sporej części.
fizzlebubble
Oj zdziwiłbys się smile.gif. W banku w którym pracuję systemy niekrytyczne pisane są nawet i w PHP, oby działało, a i tak system poza obręb wewnętrznej sieci nie wyjdzie. Krytyczne systemy natomiast pisane są wyłącznie w Javie.
Turson
Słyszałem o Javie w aplikacjach webowych banków.
PrinceOfPersia

nie wiem w jakim języku, ale przecież - jak ktoś poznał jeden język programowania, to tak samo może się nauczyć drugiego, trzeciego czy czwartego...

Turson
Jak najbardziej.
!*!
Cytat(PrinceOfPersia @ 22.04.2014, 13:54:54 ) *
nie wiem w jakim języku, ale przecież - jak ktoś poznał jeden język programowania, to tak samo może się nauczyć drugiego, trzeciego czy czwartego...

Teoretycznie tak. W praktyce bywa z tym gorzej. Im jest się starszym, tym trudniej to zrobić.
aniolekx
Cytat(Ruda Grażyna @ 21.04.2014, 19:15:05 ) *

Jak chcesz programować zawodowo w PHP to szukaj firmy która ci zapłaci za to co już umiesz, reszty się szybko nauczysz.
peter13135
Spytam z ciekawości. Czemu akurat chcesz pisać w PHP ?
Ja zaczynałem od PHP i raczej średnio jestem z tego zadowolony. Są inne ciekawsze języki (i lepiej opłacane)
irmidjusz
Cytat(fizzlebubble @ 22.04.2014, 11:04:34 ) *
Krytyczne systemy natomiast pisane są wyłącznie w Javie.

Nie wyłącznie... bo oprócz Java także w C++ i C#
Ruda Grażyna
Cytat(irmidjusz @ 21.04.2014, 22:02:14 ) *
Do roboty i powodzenia!

Zobaczymy za 36 miesięcy smile.gif

Cytat(peter13135 @ 22.04.2014, 18:29:01 ) *
Spytam z ciekawości. Czemu akurat chcesz pisać w PHP ?
Ja zaczynałem od PHP i raczej średnio jestem z tego zadowolony. Są inne ciekawsze języki (i lepiej opłacane)

Jeszcze parę lat temu, wydawał mi się najciekawszym językiem programowania : )
W odstępie czasu trochę żałowałem, że nie poświęciłem się C++ ,

Cytat(mrc @ 22.04.2014, 10:53:18 ) *
Polecam naukę wzorców projektowych (obowiązkowo MVC), programowania obiektowego, później popatrz na frameworki (na początek jakiś prosty, np. Kohana, później może Symfony albo Zend2).

Frameworki w mojej opinii są o tyle fajne,że nie trzeba "odkrywać" ponownie przysłowiowego koła, próbowałem pracować z Symfony (wraz z książką Pana Gajdy), ale jakoś mi się to wszystko "nie dodawało" - bawię się teraz z Yii,żeby odświeżyć sobie wiedzę ...

Zdecydowanie nie, ewentualnie jakieś małe aplikacje pomocne w codziennej pracy.
Kiedyś widziałem aplikację helpdesk napisana właśnie w PHP.

Dzięki chłopaki za pomocne rady : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.