Cytat(BigPig @ 27.04.2014, 11:41:41 )

I jeszcze chciałbym się o coś spytać, ale wydaje mi się, że nie ma sensu specjalnie zakładać oddzielnego tematu.
1) Czy programista PHP bardzo mocno ogarnięty w temacie, ze stażem, może wyciągnąć 5k na rękę? Patrzyłem wiele zestawień w necie, ale ciekawi mnie Wasze zdanie. Jak wyglądają płace z Waszego doświadczenia?
Szukajka ponownie terroryzuje bólem i strachem? Pytanie zadawane zylion razy z zylionem odpowiedzi, poszukaj. W skrócie: jeżeli Twoja praca będzie tyle warta, to tak, będziesz w stanie tyle wyciągnąć.

2) Jest tyle języków, frameworków, a ja za bardzo nie wiem na czym się mocno skupić. Siedząc w PHP, teraz grzebiąc się w Zendzie 1, warto w wolnym czasie warto bawić się z innymi językami czy może skupiać się totalnie na maksymalnym poznaniu PHP i przede wszystkim frameworka, w którym się pracuje?
Zajmuj się tym, co chciałbyś robić i skupiaj się głównie na tym. Inaczej będziesz dążył do orkiestrowania. I żeby nie było niedomówień - mam tu na myśli technologie w zakresie tego, co chciałbyś robić (lub w czym).

3) Pytanie podobne do drugiego, ale dotyczące frameworków. Jeśli siedzę w Zendzie to czy warto pobawić się innymi frameworkami czy skupić się maxymalnie na jednym, powyrabiać sobie certyfikaty itp.?
Masz nawet obowiązek poznawać nowe frameworki. Programowanie to dziedzina dla pasjonatów (jeżeli chce się być w tym dobrym). Raczej nie ma miejsca na zastój przy tak dynamicznym rozwoju i trzeba poznawać nowe rozwiązania nawet w czasie wolnym. W tym przypadku zwłaszcza, że Zend obecnie zdaje się zostaje trochę w tyle.