Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Długi czas ładowania strony!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kuna11
Mam w miarę prostąs tronkę firmową opartą na Wordpressie.
Serwer był na home, strona ładowała się wolno, przetestowana słynnym linuxowym 'ab' wskazywała:

1. Requests per second: 1.12 [#/sec] (mean)
  2. - czyli słabiutko, przerzuciłem ją więc na potężnego dedyka 32Gb Ram itp... i wzrost niewielki, ale zauważalny:
  3. Requests per second: 4.75 [#/sec] (mean)

Zacząłem się zastanawiać, co powoduje, że strona tak wolno się wczytuje, używałem firebuga i innych narzędzi i doszedłem do wniosku, że pewnie grafiki i flashe na stronie tak ją opóźniają, ale po ich usunięciu wzrost wydajności nie był widoczny, lub był znikomy.
Postanowiłem skopiować, źródło strony głównej, cyzli kod generowany przez WP i wysylany do przeglądarki i zapisałem tą statyczną stronę na serwerze i przeprowadziłem znowu test ab
i wynik jest bardzo ciekawy:
  1. Requests per second: 1181.75 [#/sec] (mean)

... czyli wzrost kilkusetkrotny.

W takim razie wynika z tego, że kod strony jest tak niezoptymalizowany, że wordpress generują ją w tempie ociężałej żółwicy, albo jest jakaś inna anomalia, że tak wolno to działa ?
Jak myślicie, o czym świadczą te wyniki ?
ab
AB nie jest żadnym słynnym lilinuxowym benchmarkiem. AB nie wykonuje JS, czy też nie odtwarza flasha..

Wordpress to jest kobyła na glinianych nogach, bez jakiegoś akceleratora PHP nawet nie ma sensu tego odpalać. APC czy xcache do tego milion wtyczek dla wordpressa z cache, i wtedy może to jakoś chodzić..
Luna_s20
Ostatnio tak się złożyło, że przeglądałam strony różnych randomowych posiadaczy joomli i wp. Na niektórych, już na głównej, zdołałam doliczyć się do 20 plików css, długich jak miesiąc, nie mniej skryptów wszelkich "bajerów" typu "urządzenie samobuczące z chłodziarką do patyków", a na jednej równo 60 skryptów js.
Sądzę, że mogą mieć wpływ na czas wczytywania wink.gif Swoją drogą ludziom, którzy na stronach robią coś takiego, serdecznie gratuluję, skoro uważają że wszyscy siedzą z lapkiem w namiocie pod przekaźnikiem smile.gif)
Później, co smutne i wesołe jednocześnie, ci ludzie pytają po forach, jak zwiększyć ilość użytkowników, popularność strony... ale kto normalny czeka 10 minut aż wczyta mu się strona z powiedzmy przepisem na budyń, skoro szybciej będzie pójść i go sobie kupić w sklepie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.