Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przedłużenie strony...?!
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Thuunder
sad.gif Witam! Mam poważny(exclamation.gif!!!!!!!!) problem ze stroną.
Zrobiłem ją w photoshopie 7.
Strona w zamyśle ma wyglądać tak:
Cytat
         gora
lewa center right
        footer

w części center jest miejsce na wczytywane strony.
Chodzi mi o to,że jeśli tekst który wczytuję do center jest dłuższy od wysokości ustalonej w photoshopie to strona się rozsypuje na kawałki.Próbowałem dolne części i center uelastycznić poprzez wstawienie zamiast określonej wysokości width=100% ale to też nic nie daje. Photoshop dzieli stronę od lewej do prawej i kolejne linie tak samo. Są atrybuty takie jak colspan i rowspan i to pewnie one mieszają najbardziej(jest ich dużo w stronie, a dodatkowo czytelność kodu zaciera pliczek spacer.
Próbowałem rozwiązać to w jakimś edytorze html ale nic to nie daje...
Proszę o pomoc, bo walczę z tym bezskutecznie, a bardzo mi zależy na rozwiązaniu tego problemu.
Dzięki za pomoc...
ADeM
To potnij sobie obrazek na czści i wstaw odpowiednie jako tło tabeli... wtedy będzie pasowało winksmiley.jpg
Thuunder
sadsmiley02.gif chyba nie o to chodziło,ale dzięki
peterj
Może spróbuj zrobić tło które nie będzie powielane
Kod
STYLE="background-repeat: no-repeat"
ARJ
może coś takiego
  1. <P style="width:250px; height:100px; overflow:auto">TEKST</P>

jesli tekt niemieści się w wyznaczonych wymiarach pojawia się scroll jak w textarea.
shima
Jak chcesz sobie poradzić z centralnym elementem?
Zmniejszyć?
Przewijać?
Dałeś za mało danych.
Jeżeli chcesz zmniejszyc to daj elementowi centralnemu atrybut
Kod
max-height:
Thuunder
Cytat
Jak chcesz sobie poradzić z centralnym elementem?
Zmniejszyć?
Przewijać?

Chodzi o to,że mam stronę opartą na klasach i jak klikam link w menu po lewej stronie to strona otwiera mi się w części center. Sęk w tym,że (center ma określoną w photoshopie wysokość) jeśli wczytywana strona jest w dłuższa niż wysokość center to wtedy wszystko się rozsypuje,czyli jak mam jakąś grafikę na całej stronie pociętą w kawałki to po wczytaniu takiej strony robi się bałagan.
Dawid Pytel
Grafike masz pocieta przez Photoshopa czy moze robiles to recznie questionmark.gif
Jezeli przez Photoshopa lub inny program to odrazu mowie ze trzeba wiedziec jak poustawiac linie aby dobrze pocielo i nie robilo takich problemow jak u Ciebie.
Musisz pomyslec jak ustawic obszary i z gory zaplanowac ze kilka obszarow bedzie sie wydluzalo.
Na tym robota sie nie konczy... Photoshop zawsze tnie na obrazki. Nigdy nei ustawi Ci jakiegos obszaru jako powilanego tla wiec musisz sie zatroszczyc o to sam.

Troche namieszalem... ale podusmowywujac zawsze musisz ingerowac w kod wygenerowany przez taki program. Czasem okazuje sie on tak beznadziejny ze lepiej pociac calosc samemu. Chyba, ze ktos wie jak dobrze ciac taka grafike.
Thuunder
Hej Mam jeszcze jeden problem! Zostawiłem sobie środek strony do tego,żeby w nim pojawiała się treść po kliknięciu linku.
W jednej z podstron mam formularz, zagnieżdżone tabeliki. Problem polega na tym,że jak odświeżam stronę to czasami zdarza się,że się rozsypuje. Nie tylko przy tej stronie. Co zrobić, żeby zapobiec "rozjeżdżaniu" się strony ?
shima
Cytat(Thuunder @ 2004-12-02 20:56:40)
Hej Mam jeszcze jeden problem! Zostawiłem sobie środek strony do tego,żeby w nim pojawiała się treść po kliknięciu linku.
W jednej z podstron mam formularz, zagnieżdżone tabeliki. Problem polega na tym,że jak odświeżam stronę to czasami zdarza się,że się rozsypuje. Nie tylko przy tej stronie. Co zrobić, żeby zapobiec "rozjeżdżaniu" się strony ?

To prawdopodobnie efekt pewnej dowolności w rozmiarach elementów. Jeżeli dajesz rozmiary jednego elementu, a inny ma się dopasować, to wygląd zalezy od kolejności i stopnia załadowania elementów.
Ustal precyzyjnie atrybuty i nie daj przeglądarce możliwości różnych interpretacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.