Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery][ajax] Strona oparta o ajax
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
gennebis
Obecnie programuję aplikację w oparciu o jquery i ajax. Pojawia się problem bo wszystkie żądania realizowane są za pomocą ajaxa. Chcę napisać sobie takiego dyspozytora, który na podstawie klikniętego elementu zrealizuje żądanie i załaduje odebraną z php treść.

Pomysł mam taki aby każdy element, który będzie powodował wymianę treści posiadał klasę .request np:
Kod
<button class="request">Klik</button>

Funkcja obsługująca żądania mniej więcej w takiej formie:
Kod
$(document).ready(function() {
    $('body').on('click', '.request', function() {

});
});

Tylko problem jest z url żądania bo nie wiem gdzie go umieścić. Jeśli chodzi np. o formularze to sprawa jest prosta pobieram rodzica tego elementu który jest form i z niego atrybut action i tam kieruję żądanie. Nie wiem tylko gdzie umieścić url żądania w elementach typu button, które nie są w formularzu.

Mam parę innych pytań ale na razie wystarczy.
Turson
Umieszczasz url jako atrybut
Kod
<button class="request" url="index.php/dupa">Klik</button>

Pobierasz go
Kod
var url = $(this).attr('url');

});
});
markuz
Skoro wszystko realizujesz ajax-em to może użyj Angulara?
gennebis
Cytat
Skoro wszystko realizujesz ajax-em to może użyj Angulara?

Zastanawiałem się nad tym ale na razie zostanę przy jquery, w zasadzie to potrzebuję tylko jednej funkcji do zmiany treści i to w zupełności wystarczy.

Url jako atrybut próbowałem i działa tak jak chcę ale czy jest to poprawne rozwiązanie? Bo jeśli tak to dodałbym sobie jeszcze atrybut location, który definiowałby w którym elemencie strony podmienić treść.

I jeszcze pytanie bo pospieszyłem się z tym formularzem trochę smile.gif jak pobrać form za pomocą obiektu button:
  1. <form action="" method="post">
  2. <ul>
  3. <li><input type="text" name="in1" /></li>
  4. <li><input type="password" name="in2" /></li>
  5. <li><button class="request" target="#content">Login</button></li>
  6. </ul>
  7. </form>

Turson
Co to znaczy pobrać form?
gennebis
Kod
        var form = $(this).parents('form');
        //w tym miejscu potrzebuję sprawdzić czy kliknięty button znajduje się w form
    });
});
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.