Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki przy obrazkach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
k4miill
Witam, szukałem wielu rozwiazan i wiele nie pomogło... chodzi o to ze wrzucam skrypt na swoj serwer z relacja live i w panelu admina wybieram kto gra nie ma tam polskich znaków to samo jest na stronie wyswietlajaca relacje live, opis relacji pokazuje z polskimi znakami.. probowałem zmienic kodowanie ale nic tego nie wiem czemu.

pedro84
My też nie wiemy *.

* ironia mająca za zadanie zmuszenie Cię do zadania pytania sensownie.
k4miill
Chodzi o to ze relacja live wyswietla herby druzyn i pod nia jest nazwa druzyny, skrypt na serwerze nie pokazuje polskich znaków ąćżź itd, np wrzucam na serwer do relacji live obrazek herb Pogoń Siedlce i w panelu admina chce wybrać druzyne Pogoń Siedlce, ale nie ma czegos takiego jak Pogoń Siedlce dopiero jak zmienie nazwe na Pogon Siedlce to wtedy w relacji live wyswietli sie polski znak .probowałem dodac obrazki ale niestety po wpsianiu linka nic nie pokazuje chciałem dac sam link to samo...

www.sportsiedlec.pl/1.png lub www.sportsiedlce.pl/2.png - powinny sie pokazac obrazki

http://91.234.146.91/~livesport/
rad11
A w bazie masz ustawione kodowanie utf_polish ?
k4miill
Wiesz co tutaj nie potrzebuje bazy danych takze raczej to nie jest przyczyna
rad11
Aha no wiesz pytam, bo nie wiem w jaki sposob ty tam "wybierasz w panelu admina druzyne" hmm
k4miill
moge ci podac dane do logowania sie w tym panelu admina - to i tak testowe konto

- Patrzyłem na darmowych serwerach na nie których jest ten sam problem a na niektórych jest elegancko
rad11
Podaj zobacze.
k4miill
http://91.234.146.91/~livesport/login.html

l. admin
p. haslo

nazwa druzyny wyswietli sie tylko wtedy kiedy jest obrazek na serwerze
rad11
I ta lista druzyn nie jest pobierana z bazy ?
k4miill
nie ona jest jakos polaczona z folderem na obrazki - bo w folder logo na ftp wrzucam herby np Herb Pogoni Siedlce podpisany Pogoń Siedlce.gif i wtedy tam sie on wyswietla pod dana nazwa, tylko ze jak sa polskie znaki to sie nie wyswietla a jak mam normlanie bez polskich znaków to jest lipa
rad11
No to raczej sam sobie odpowiedziałeś po pobierajac nazwe pliku nie powinna ona zawierac polskich znakow. Mozesz napisac skrypt ktory pobierajac ta nazwe z pliku ktory nie ma polskich znakow bedzie Ci zamieniac na polskie znaki.
pedro84
Cytat(rad11 @ 13.09.2014, 19:36:16 ) *
No to raczej sam sobie odpowiedziałeś po pobierajac nazwe pliku nie powinna ona zawierac polskich znakow.

A dlaczego nie?
k4miill
dobra ale na innych serwerach pokazuje normalnie w polskich znakach, a muszą być polskie znaki w Relacji pod Herbem jak jestt poprawnie Lech Poznan czy Lech Poznań
pedro84
Pokaż ten kod.
k4miill
dokładnie która cześć kodu

np na tej stronie jest wszystko dobrze i to jest ten sam skrypt co tam. http://live.pogongrodzisk.pl/
rad11
To jak masz jeden skrypy tu i tam to podaj ten jeden smile.gif
k4miill
ta strone podałem jako przykład - a problem jest na mojej.
pedro84
Cytat(k4miill @ 13.09.2014, 19:46:47 ) *
ta strone podałem jako przykład - a problem jest na mojej.

Jeśli wszystko jest ok, to raczej kwestia serwera. W katalogu masz pliki o poprawnej nazwie?
k4miill
tak bo wrzuciłem ja zaraz po rozpakowaniu a jezeli chodzi o serwer to gdzies jest taka mozliwosc zeby zmeinic ten kod iso?
kreatiff
Pliki z polskimi znakami PHP5 odczyta zawsze źle. Nie zrobisz z tym nic.
Pozostaje przerobienie skryptu, by nazwy pobierał sobie z jakiejś listy, w zależności od np. id pliku (czyli ich nazwy stają się identyfikatorami), albo np. nazwy plików zapisuj zakodowane jako URL (urlencode), i potem w skrypcie nazwy ten dekodujesz (urldecode) przed wyświetleniem w miejscu, gdzie mają się pokazać.
Nazwy plików tak zapisane PHP odczyta bez problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.