Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: fsockopen i wysyłanie emaili
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Grzegorz02
Witam,
chciałbym zapytać czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu z kodowaniem znaków.
Wysyłanie maili przy użyciu fsockopen działa fajnie, ustawiłem kodowanie na utf8, przez www maile wyglądają jak się należy, natomiast w kliencie poczty ms o, widać krzaki utf8. Czy jest taki sposób aby każdy z klientów pocztowych wyświetlał polskie znaki?questionmark.gif

Pozdrawiam
graficzny
Witaj.
Z doświadczenia wiem że nie można wszystkim klientom narzucić UTF-8.
Jak będziesz deklarował w następujący sposób kodowanie znaków to będzie prawidłowo.
Wiem z doświadczenia, wysyłamy codziennie sporo maili do klientów.

Kod
<?php
   // Naglowki mozna sformatowac tez w ten sposob.
   $naglowki = "Reply-to: moj@mail.pl <moj@mail.pl>".PHP_EOL;
   $naglowki .= "From: moj@mail.pl <moj@mail.pl>".PHP_EOL;
   $naglowki .= "MIME-Version: 1.0".PHP_EOL;
   $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=UTF-8".PHP_EOL;

//Wiadomość najczęściej jest generowana przed wywołaniem funkcji
   $wiadomosc = '<html>
   <head>
      <title>Wiadomość e-mail</title>
   </head>
   <body>
      <p><b>Treść wiadomości</b>: To jest treść wiadomości z formatowaniem HTML.</p>
   </body>
   </html>';

if(mail('jan_testowy@serwer.pl', 'Witaj', $wiadomosc, $naglowki))
   {
      echo 'Wiadomość została wysłana';
   }
Grzegorz02
ja zastosowałem wpis
"Content-Type: text/plain; charset={UTF-8}\r\nComments :".

wydaje mi się ze do tego samego się sprowadza, przy funkcji fsockopen, do funkcji mail nie mam dostępu...

Dzisiaj sprawdziłem wiadomość na telefonie również brak polskich znaków, a może problem jest z kodowanie??
może nie powinienem używać utf8?questionmark.gif

=========================================

jedni grają w piłkę inni zbierają znaczki, a ja nie wiedzieć czemu siedzę i sprawdzam który zapis spowoduje wyświetlenie się znaczków, to jest problem nad którym poświęciłem zdecydowanie najwięcej swojego czasu, poszukiwania idealnego kodowania wydaje się być pustą rozgrywką, bo jeśli utf8 zawodzi to tracę już siły i chyba wole kopać okrągłą piłkę celują w dużą dziure ...
Drodzy koledzy nie wierzę że nikt nie spotkał się z podobnym problemem, może nie znam jeszcze takich rzeczy jak jquery i nie programuje jak inni pięknego kodu i nie używam funkcji które powinienem używać bo poprostu tak powinno być, ale zważywszy na mój młody wiek wszystko przede mną. Widzę że ludzie przychodzą tu z problemami za które biorą pieniądze ...
Nie wierzę że ten problem nie został rozwiązany wcześniej , nie wierzę że ci którzy czytali ten tekst nie znają odpowiedzi na moje pytanie ...
Zwłaszcza góru ....
poświęciłem dwa dni, odpowiedź na ten post jest prosta:
iso-8859-2, załatwia sprawe i jest uniwersalne czy najlepsze, nie wiem

Działa dla poczty przez www, ms,
nie działa dla poczty gmail na androidzie- w telefonie

niewątpliwie wiem że znajdę rozwiązanie i podzielę się nim tutaj.
Niewątpliwie w najbliższym czasie naucze się jquery ...

ale pragnę wyrazić tylko jedną myśl: wstyd koledzy że nikt nie pokusił się na prostą odpowiedź i nie wierzę że szanowne grono doświadczonych programistów nigdy wcześniej nie spotkało się z problemem kodowania znaczków.

dwunastolatek was wykończył ....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.