Poszukuję pomocy z przesłaniem zaznaczonych checkbox do nastepnej podstrony.
Małe wprowadzenie:
Stworzyłem pętle która wyświetla mi spis pytań z bazy:
wygląda tak:
<FORM action="edytuj.php" method="post"> <table class="pod"> <?php echo '<tr><td>ID</td><td>Pytanie</td><td>Odpowiedz A</td><td>Odpowiedz B</td><td>Odpowiedz C</td><td>Odpowiedz D</td><td>Poprawna</td><td>Punkty</td></tr>'; for( $x = 1; $x <= $liczba_wierszy; $x++ ) { echo '<tr><td>'.$wynik['Id_pytania'].'</td><td>'.$wynik['Pytanie'].'</td><td>'.$wynik['OdpA'].'</td><td>'.$wynik['OdpB'].'</td>'; echo '<td>'.$wynik['OdpC'].'</td><td>'.$wynik['OdpD'].'</td><td>'.$wynik['Poprawna'].'</td><td>'.$wynik['Pkt'].'</td>'; echo '<td><input name="zaznacz['.$liczba_wierszy.']" id="check'.$x.'" value="'.$x.'" type="checkbox" /></td></tr>'; } ?> </table> <INPUT type="submit" value="Przejdz dalej ->" /></FORM>
Tabela wygląda tak:
Id_pytania | Pytanie | OdpA | OdpB | OdpC | OdpD | Poprawna | Pkt |
na samym końcu zamieściłem checkbox, aby użytkownik mógł zaznaczyć, że chce edytować to pytanie.
Wszystko byłoby OK gdyby chodziło o jedno pytanie, ale jeśli użytkownik zaznaczy kilka do edycji. potrzebuj aby gdzieś zapamiętało ID_pytania,
Póki co jest prymitywnie, czyli zakładam, że Id_pytania odpowiada $x, ale to później zmienię.
nazwa checkbox-a jest tablica
zaznacz['.$liczba_wierszy.']
W kolejnej podstronie, chciałbym móc wyświetlać po kolei pytania i je edytować.
Póki co starałem się chociaż wyświetlić numery tych pytań i jakoś to działało ale teraz gdy zaznaczę np 1 pytanie później 3 to jest błąd.
$tablica=$_POST['zaznacz']; for($x=1; $x <= $liczba_wierszy; $x++) { if($tablica[$x]!=null){ } }
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak te zaznaczone pytania zapisać do bazy np albo przesłać Postem dalej.?