Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawność zaprojektowanej bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Rysh
Witam, zaprojektowałem taką otóż bazę. Wydaje mi się, że jest ona poprawnie zrobiona jednak chciałbym usłyszeć rady/krytykę doświadczonych programistów.
Jedynie tabela rangi i kolumna, uprawnienia jest jeszcze do przemyślenia, zastanawiam się w jaki sposób kontrolować uprawnienia administratorów.
SpiritCode
Wygląda spoko.

Co do uprawnień:
Myślałeś o tym, żeby po prostu sprawdzać w kodzie jaka ranga?
Ewentualnie możesz zrobić 2 tabele:

uprawnienia
id_uprawnienia
krótki opis uprawnienia

uprawnienie_ranga
id_rangi
id_uprawnienia

Wtedy w tabeli uprawnienie_ranga (będącą tabelą wiele do wielu) możesz łatwo połączyć uprawnienia i rangi

Inną opcją jest praca na maskach. Ale to już więcej zabawy
Rysh
Cytat(SpiritCode @ 26.01.2015, 16:58:13 ) *
Wygląda spoko.

Co do uprawnień:
Myślałeś o tym, żeby po prostu sprawdzać w kodzie jaka ranga?
Ewentualnie możesz zrobić 2 tabele:

uprawnienia
id_uprawnienia
krótki opis uprawnienia

uprawnienie_ranga
id_rangi
id_uprawnienia

Wtedy w tabeli uprawnienie_ranga (będącą tabelą wiele do wielu) możesz łatwo połączyć uprawnienia i rangi

Inną opcją jest praca na maskach. Ale to już więcej zabawy

Na tą chwilę, nie planuję więcej użytkowników niż 1. Jednak nie wiem co będzie w przyszłości.
Co jeśli będzie trzeba zrobić użytkownika który może tylko edytować np. motywy, ale już autorów nie lub dodawać i edytować książki bez możliwości ich kasowania?
Takie problemy należy rozwiązywać na etapie projektowania bazy? Czy niepotrzebnie tracę czas?
SpiritCode
Szczerze powiem, że według mnie przy projektowaniu dobrze wziąć wszystkie możliwości pod uwagę.
Jeśli masz podstawy sądzić, że w przyszłości pojawią się inni użytkownicy uprawnieni to dobrze jest już teraz zacząć myśleć nad ich obsłużeniem. Będziesz miał później mniej problemów z edycją kodu bo wystarczy, że dodasz 1-2 rekordy i tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.