Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z aktualizacją strony.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Generic
Witam. Mam dość nietypowy problem z którym się jeszcze nie spotkałem i postanowiłem zwrócić się z tym tutaj na forum. Otóż po podłączeniu domeny pod hosting gdy wchodzę na adres swojej strony, dalej mam napisane "Gratulacje w związku z nabyciem domeny", mimo iż w katalogu ftp znajdują się pliki itd. Co dziwnego na komputerze o innym adresie IP mam już stronę i wszystko co zostało umieszczone w katalogu FTP. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Jakieś pomysły? Pozdrawiam.
sazian
na serwerze masz zapewne index.html, a serwer jest skonfigurowany w taki sposób żeby jako pierwszy był brany właśnie index.html, a index.php jako drugi(jeśli pierwszy nie istnieje).

Ewentualnie wstawiłeś pliki do nieprawidłowego katalogu
Pyton_000
Propagacja DNS? Skoro na jednym kompie widzisz stroną a na innym nie.
DNS po zmianach musi mieć czas na odświeżenie wpisów o adresach w wielu miejscach. W zależności z jakiego DNS korzysta komputer taki wynik może być smile.gif

Generic
Cytat(sazian @ 13.02.2015, 19:06:36 ) *
na serwerze masz zapewne index.html, a serwer jest skonfigurowany w taki sposób żeby jako pierwszy był brany właśnie index.html, a index.php jako drugi(jeśli pierwszy nie istnieje).

Ewentualnie wstawiłeś pliki do nieprawidłowego katalogu

Wszelkie katalogi itd były tworzone automatycznie według hostingu. W folderze głównym znajduje się folder z nazwą strony i tam znajdują sie pliki wraz z index.html. Wydaje mi się że wszystko jest w porządku gdyż kreator stron identycznie tworzy podfoldery.

Cytat(Pyton_000 @ 13.02.2015, 19:14:05 ) *
Propagacja DNS? Skoro na jednym kompie widzisz stroną a na innym nie.
DNS po zmianach musi mieć czas na odświeżenie wpisów o adresach w wielu miejscach. W zależności z jakiego DNS korzysta komputer taki wynik może być smile.gif

Uzbroiłem się w cierpliwość i testowałem również z bramek proxy przez tydzień. Po prostu kazdy kto odwiedza strone poraz pierwszy taką bedzie miał już na zawsze i ile czasu by nie uplynelo oraz nowych wstawek i zmian na stronie, użytkownik nie zobaczy tego jesli odwiedzal strone przed aktualizacją.

Analizując mapę na strone what's my DNS. Strona działa w wiekszości krajów Europy, USA, Azji. Problemy są w Rosji.

Przepraszam za ewentualne błedy, ale piszę z telefonu. Pozdrawiam.
Pyton_000
No to jak tydzień to na pewno nie DNS.

Opisz dokładnie jak wygląda problem. Gdzie hosting, poda adres strony, ile czasu wisi pod domeną.

Czy masz w katalogu index.html i index.php, jaki skrypt.
Generic
Cytat(Pyton_000 @ 13.02.2015, 19:49:28 ) *
No to jak tydzień to na pewno nie DNS.

Opisz dokładnie jak wygląda problem. Gdzie hosting, poda adres strony, ile czasu wisi pod domeną.

Czy masz w katalogu index.html i index.php, jaki skrypt.

Tak jak pisałem. Użytkownik wchodząc na strone poraz pierwszy mimo nowych plikow w katalogu ftp nadal po wejściu widzi stara wersje strony co mnie troche dziwi i stawia pytanie gdzie przetrzymywana jest ta stara wersja strony (oczyszczenie przeglądarki itd. nie pomaga).

Hosting: byethost

Domena jest już podpielęta od tygodnia i póki co jest tam tylko zwykly index.html z kilkoma plikami bez żadnych skryptów dla testów.
O$iek
Wiesz, że jak masz problemy z hostingiem, to możesz pisać do hostingu po pomoc? Zdaje się, że płacisz im za usługę, więc może poprosiłbyś o pomoc ludzi, którym płacisz.
Pyton_000
Coś mi się widzi że nie przepiąłeś poprawnie domeny. Cały czas wskazuje na ovh, więc to nie problem hostingu tylko źle przepiętej domeny.
Generic
Cytat(O$iek @ 13.02.2015, 20:16:47 ) *
Wiesz, że jak masz problemy z hostingiem, to możesz pisać do hostingu po pomoc? Zdaje się, że płacisz im za usługę, więc może poprosiłbyś o pomoc ludzi, którym płacisz.

Oczywiście. 3 dni temu posłałem 2 maile jednak do dziś brak odpowiedzi więc żeby nie marnować czasu napisałem na forum.

Cytat(Pyton_000 @ 13.02.2015, 20:29:06 ) *
Coś mi się widzi że nie przepiąłeś poprawnie domeny. Cały czas wskazuje na ovh, więc to nie problem hostingu tylko źle przepiętej domeny.

Dodane zostały tylko adresy dns hostingu według zaleceń. Z przekierowań zostało przypadkowo usunięte jedno z przekierowań.

memory
Wszedłem pierwszy raz i widzę stronę w obrazku.
Generic
Cytat(memory @ 13.02.2015, 20:44:46 ) *
Wszedłem pierwszy raz i widzę stronę w obrazku.

Również widzę ją w takiej formie. Natomiast gdy wrzuciłbym do katalogu przykładową jakąkolwiek grafikę, to Ty nadal będziesz miał tą samą zawartość strony jaką widziałeś pierwszy raz wchodząc na strone. I na tym polega problem. Nie widzisz aktualizacji oraz nowych plików jakie pojawiają się w katalogu ftp i tworzą stronę.
memory
<meta http-equiv="expires" content="0"> ?
sazian
robisz to na plikach z rozszerzeniem html ?
te pliki są cachowane w przeglądarce
wciśnij ctrl+F5 i zobacz czy strona się odświeżyła, jeśli tak to musisz ustawić czas życia cache w htaccess
com
odpal w innej przeglądarce, wyczyść cache tak jak sugerują inni, oni używają apache traffic server i strony rzucane są z cache
Generic
Przepraszam, ale nastąpiła głupia pomyłka. Po prostu w katalogu FTP były dwa pliki index.html

@sazian

myślisz że w katalogu FTP jest to do zrobienia? W CuteFTP zrobiłem odpowiednie filtry, które powinny pokazać mi plik .htaccess jednak pusto.
sazian
jeśli nie masz .htaccess'a to go dodaj

najłatwiej będzie zmienić rozszerzenie wszystkim plikom html na php i dodać taką regułę do htaccess'a
Kod
RewriteRule (.*)\.html $1.php [L]

kod pisany z palca więc są możliwe błędy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.