Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie wyników - tło
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
krystian19
Witam, mam pytanie.

Stworzyłem sobię tabelę, w której umieszczam wyniki (druzyna, mecze, punkty...)
W tą tabelę pobieram wyniki z bazy danych.
Wszystko jest OK - dane są pobierane właściwie, ale chciałbym jakoś zaznaczyć aby pierwsze dwa wiersze się wyróżniały, np miały kolorowe tło (pierwsze dwie drużyny awansują o lige wyżej).
Wiem jak zmieniać style, ale to działa tylko do kolumn, nie do ilości wierszy które są zależne od ilości wyników które wprowadzę do bazy.
Bardzo proszę o pomoc

mam taki kod:

1. <?
  2. echo '<table width="405" border="0">';
  3. echo '<tr>';
  4. echo ' <td colspan="6" class="nazwa_tabeli">Tabela </td>';
  5. echo ' </tr>';
  6.  
  7. $id = $_GET['id'];
  8.  
  9. $i = 1;
  10.  
  11. $sql = 'SELECT * FROM grupab ORDER BY miejsce';
  12. $sql = mysql_query($sql) or die (mysql_error());
  13. while($pobierz = mysql_fetch_array($sql)) {
  14.  
  15.  
  16. echo ' <td class="td_nazwisko" width="26"><div align="left"><strong>' .$pobierz['miejsce'].'</td>';
  17. echo ' <td class="nazwy_druzyn" width="215"><div align="left"><strong>' .$pobierz['klub'].'</td>';
  18. echo ' <td class="nazwy_druzyn_cienkie" width="48"><div align="center"><strong>' .$pobierz['mecze2'].'</td>';
  19. echo ' <td class="nazwy_druzyn_cienkie" width="33"><div align="center"><strong>' .$pobierz['mecze'].'</td>';
  20. echo ' <td class="punkty" width="57"><div align="center"><strong>' .$pobierz['punkty'].'</td>';
  21. echo ' <td class="nazwy_druzyn_cienkie" width="41"><div align="center"><strong>' .$pobierz['wygrane'].'</td>';
  22.  
  23. echo '</tr>';
  24.  
  25. $i++;
  26. }
  27.  
  28. echo '</table>';
  29. ?>
markuz
Po 1 masz złą strukturę tabeli. Znacznik <tr> otwiera wiersz, <td> kolumne. Otwierasz wiersz tylko 1 raz. Wrzuć coś takiego zaraz po while:
  1. $style = ($i >= 1 && $i <= 2) ? 'style="background: #000;"' : '';
  2. echo "<tr $style>";
krystian19
o to mi chodziło Markuz
Bardzo dziękuję !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.