Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: modyfikowanie np. formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SoulRipper
Mam formularz zalozmy:
5 x <input type='text'>

wszystkie wypelnilem ale okazuje sie ze zabraklo mi jeszcze jednego pola
i teraz pytanie jak dodac jeszcze jedno pole tak aby text we wczesniejszych sie nie skasowal?
Zapisywanie tego do sesji,pliku,globalnych,cookies czy jeszcze gdzie odpada. Chodzi mi o modyfikowae formularza bez przeladowania strony.
Wiem ze jest to mozliwe(chociazby przyciski na tym forum) ale nie bardzo wiem jak to zrobic.

Any ideas?
anas
Hej.

Mozesz to zrobic za pomoca JavaScript. Jak sam napisales sesje, cookie, pliki itd. odpadaja - wiec jesli nie te technologie - to eliminuje php - nie to forum wybrales.

Co do javascript bez problemu mozesz napisas sobie fukncje ktore beda dodawaly nowe pola do formualrza, czy tez wpisywaly jakis tekst do wybranych pol. Mozesz tez ukrywac pewne rzeczy na warstwach i wyswietlac je w zaleznosci od akcji jaka podejmie user... mnostwo mozliwosci.

Takie zabiegi bez przeladowywania mozesz robic tez we FLASH'u - sam AS we FLASH'u jest zblizony do JavaScript.

pozdrawiam

anas
SoulRipper
a moglbys mi przyblizyc jak w takim razie dziala to wykonywanie operacji bez przeladowania strony?Bo jezeli jest to:
-pobieranie zapisanych danych
-dodanie nowego pola
-przywrocenie zapisanych tekstow w stare miejsce to jednak bede musial to zrobic w php bo javy nie umiem :]
anas
Hej.

Przeciez JavaScript dziala po stronie klienta - wiec w momencie kiedy klika w przycisk sumbit mozesz sobie wywolac jakas funkcje (tak jak to robisz w php) napisana w JS ktora zweryfikuje dane i np. sprawdzi warunek czy pole radio przyjelo wartosc 'doda_dodatkowe_pola' - jesli tak warunek wywola kolejna funkcje ktora z kolei wygeneruje na ukrytej warstwie dodatkowe pola i wyswietli ja. Wszystko odbedzie sie po stronie klienta bez odswiezania przegladarki.

pozdrawiam

anas
crash
Nie to forum, za pomoca php nic nie zrobisz, bez przeladowania strony, a jesli chodzi o JS to chyba cos w stylu 'innerHtml' dobrze modyfikowalo kod strony.
dr_bonzo
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23335
SoulRipper
dobra niejako znalazlem odp. na moje pytanie

ale jest jeszcze jedno:
moglbym kogos poprosic aby tak zmodyfikowal ten kod:
  1. <script type="text/javascript">
  2. function dodaj_inputa(obj) {
  3. inpt = document.createElement('input');
  4. inpt.style.display = 'block';
  5. inpt.style.marginTop = 3;
  6. inpt.onclick = obj.onclick;
  7. obj.onclick = null;
  8. obj.form.appendChild(inpt);
  9. }
  10. </head>
  11. <input type="text" onclick="dodaj_inputa(this);">
  12. </form>
  13. </body>
  14. </html>

Aby dodatkowo w znaczniku input pojawial sie atrybut name w ktorym bedzie zawarta kolejna liczba tak aby name kazdego inputa byl unikalny?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.