Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]problem z wyświetlaniem czasu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Star
Witam
chcę wyświetlic w inpucie aktualna godzine tylko mam z tym problem

gdy daje taki kod:

1. $time = date("H:i:s");
  2. var d = new Date();
  3. d.setDate(d.getDate());
  4. $('#date').html(d.getDate() + '.' + (d.getMonth()+1) + '.' + d.getFullYear() + ' ');
  5.  
  6. setInterval( function() {
  7. var d = new Date();
  8. var hours = d.getHours();
  9. var minutes = d.getMinutes();
  10. var seconds = d.getSeconds();
  11. $(\"#time\").html(( hours < 10 ? \"0\" : \"\" ) + hours + ':' + ( minutes < 10 ? \"0\" : \"\" ) + minutes + ':' + ( seconds < 10 ? \"0\" : \"\" ) + seconds);
  12. }, 1000);
  13. });
  14. </script>
  15. <input type="text" id="time" value="$time" disabled="disabled">

to wyswietla jednak po sekundzie kasuje inputa i wyswietla czas prosto na stronie

z kolei gdy zamienie $(\"#time\").html na $(\"#time\").val ,aby nadac wartość formularza to nie odświeza godziny. co może być powodem ?
nospor
Pokaz moze caly kod a nie po twoich wycinkach, bo widze mocne przemieszanie php z js w wersji skroconej przez ciebie
Star
cały kod wygląda tak, oczywiscie mam załadowane jquery
  1. <div id=\"time\">";
  2. $time = date("H:i:s");
  3. echo "
  4. <script>
  5. $(function() {
  6. var d = new Date();
  7. d.setDate(d.getDate());
  8. setInterval( function() {
  9. var d = new Date();
  10. var hours = d.getHours();
  11. var minutes = d.getMinutes();
  12. var seconds = d.getSeconds();
  13. $(\"#time\").html(( hours < 10 ? \"0\" : \"\" ) + hours + ':' + ( minutes < 10 ? \"0\" : \"\" ) + minutes + ':' + ( seconds < 10 ? \"0\" : \"\" ) + seconds);
  14. }, 1000);
  15. });
  16. </script>
  17. <form name=\"time_form\" action=\"\" style=\"color=#ffffff;\">
  18. <input size=\"15\" type=\"text\" id=\"time\" value=\"$time\" disabled=\"disabled\">
  19. </form>
  20. </div>
robertpiaty
Po pierwsze nie możesz używać $(\"#time\").html() bo ty chcesz zmienić value inputa a nie treść diva. Po drugie usuń disabled z inputa i zobacz czy teraz Ci zadziała (zamiast disabled możesz użyć np readonly).
nospor
Nie nie... po pierwsze, to on nie moze miec dwoch obiektow o tym samym ID.... DIV ma miec inne ID a input ma miec inne ID
robertpiaty
Faktycznie nie zauważyłem tego smile.gif
Star
Dzieki Nospor, przez moje niedopatrzenie nie zauwazylem ze nie ustawia wartości bo DIV ma ten sam ID.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.