Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP, problem z zachowaniem zmiennej z tablicy GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GornikAlfa
Witam,
Jestem nowy na forum oraz dopiero raczkuje, jeśli chodzi o php. Mam problem a mianowicie piszę stronę obsługi kina. W momencie wybrania seansu(kartaSeans.php) przez użytkownika przechodzimy do podglądu sali w celu rezerwacji miejsca (kartaSala.php) . W nagłowku podgladu sali mamy dane na temat seansu(nazwa, data, godzina itp. przesłane przy pomocy metody GET). Jednak po wyborze jakiegoś miejsca te dane zostają usunięte (wybór miejsc również jest realizowany przy pomocy GET). Nie wiem jak temu zaradzić proszę o pomoc.
  1. echo "<center><b>SALA KINOWA: ".$_GET[NazwaSali]."</b></center>" ;
  2. echo "<center>SEANS: ".$_GET[Nazwa]."</center>";
  3. echo "<center>data: ".$_GET[DataSeansu]." godzina: ".$_GET[GodzinaSeansu]."</center>";
Kshyhoo
Przenoszę.
emillo91
Ale dane do odczytu usuwa tobie z bazy danych czy nie przesyła tobie ich do zmiennej get? Bo jeżeli wysyłasz wszystko za pomocą update do bazy to możliwe że masz źle sformułowane zapytanie
GornikAlfa
O to chodzi że przesyła je do tablicy GET, dane z tablicy GET pobieram do zmienych. Lecz problem pojawia się wtedy gdy znowu chce użyć tablicy GET, wtedy to poprzednie dane zostają usunięte (lub nadpisane). I nie mam pomysłu jak temu zaradzić.
com
Tablica superglobalna nie służy do przechowywania danych, zapisuj je w sesji/bazie danych
Kshyhoo
Musisz się wspierać czymś, gdzie dane zapiszesz... baza danych, sesje...
GornikAlfa
Ok, coś widocznie w tym kierunku zadziałam. Dziękuje i pozdrawiam;p
Turson
Włącz pełne raportowanie błędów to zobaczysz, że konstrukcja typu
  1. $_GET[NazwaSali]

nie jest właściwa, ponieważ w tym momencie jako indeks tablicy podajesz STAŁĄ, a podejrzewam, że robisz to przypadkiem i faktycznie nie masz takowej.
Poprawnie powinno wyglądać
  1. $_GET['NazwaSali']
com
@up równie dobrze wystarczy że nie będzie tego konkatenował tylko umieści bezpośrednio i bd ok wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.