Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL] Dodanie tabeli słownikowej - błąd.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PROGer
W Mizrosoft SQL Server Management Studio mam widocznych kilka tabelek w bazie o nazwach:
dbo.nazwa_tabeli1
dbo.nazwa_tabeli2

dodawałem je przykładowym zapytaniem:

1. CREATE TABLE [dbo].[nazwa.tabeli1](
  2. [id] [varchar](7) NULL,
  3. [name] [varchar](16) NULL,
  4. [surname] [varchar](16) NULL,
  5. [Address] [varchar](50) NULL,
  6. [stat] [varchar](3) NOT NULL
  7. ) ON [PRIMARY]

Dlaczego jak chce dodać tabelę słownikową:

1. CREATE TABLE [dict].[produkt](
  2. [ID] [nvarchar](7) NULL,
  3. [Name] [nvarchar](16) NULL,
  4. [Code] [nvarchar](8) NULL,
  5. [Height] [nvarchar](4) NULL
  6. ) ON [PRIMARY]

dostaję taki oto błąd?

Msg 2760, Level 16, State 1, Line 1
The specified schema name "dict" either does not exist or you do not have permission to use it.

Tabele słownikowe dodaje się inaczej?
Crozin
Cytat
The specified schema name "dict" either does not exist or you do not have permission to use it.
Co jest niezrozumiałego w tym komunikacie?
PROGer
To że nie wiem jak mam utworzyć taki schema lub nie wiem jak mam uzyskać uprawnienia do dodawania takiego typu tabeli do bazy.
rad11
a nie powinno byc [dbo].[produkt] ?
PROGer
No właśnie nie bo ta tabela produkt ma być słownikową
nospor
A skad pomysl, ze tabele slownikową dodaje sie do innej bazy danych? Taka sama tabela jak kazda inna
PROGer
Powiem tak,
otrzymałem kilka tabel do wrzucenia ich do bazy danych. Jedna z nich zaczyna sie właśnie od DICT jako że jest to tabela słownikowa. Autor ją tak przypisał i koniec. A kiedy chce dodać ją do bazy wyskakuje mi taki a nie inny komunikat. Myślałem że ktoś z Was będzie wiedział jak moge dodać tabelę słownikową do bazy.
Crozin
Jeżeli chcesz wrzucić tą tabelę do innego schematu to oczywiście musi on wcześniej istnieć, a użytkownik którym wykonujesz zapytanie CREATE TABLE musi mieć odpowiednie prawa dla tego schematu. Czy potrzebujesz osobnego schematu dla tabel, które określasz sobie jako "słownikowe"*? Nie wiemy, ale skoro o to pytasz to zapewne nie.

* jest to zwykła tabela, jak każda inna.

@nospor: schematy nie są osobnymi bazami danych, ale mniejsza z tym.
prz3kus
Już Ci wszyscy 100razy podpowiedzieli, przetłumacz sobie komunikat na polski jest tam wprost napisane czemu nie możesz utworzyć.
Zamiast marnowac czas na głupie posty lepiej i złościć się na innych rusz 1% mózgu i przetłumacz komunikat.

EDIT:
jednak widzę ktoś się zlitował i przetlumaczył smile.gif
nospor
Cytat
@nospor: schematy nie są osobnymi bazami danych, ale mniejsza z tym.
Tak, zaczalem po poscie czytac troche o mssql tak z ciekawosci i doszedlem do tego samego smile.gif
PROGer
@prz3kus ty chyba nie czytasz ze zrozumieniem. Wskaż mi gdzie napisałem, że nie wiem co ten komunikat znaczy? Nie wiedziałem jak się do tego zabrać aby on nie występował - czyli jak dodać nowy schemat do bazy. Wskaż mi następnie gdzie wyraziłem złość na innego uczestnika tego tematu? O tej pomocnej informacji od Ciebie:

rusz 1% mózgu i przetłumacz komunikat

nie będę się wypowiadał. Zapamiętaj tylko jedno. Nie ma głupich pytań, są tylko niekonstruktywane odpowiedzi. Taką właśnie otrzymałem od Ciebie.

@Crozin dziękuję.

Kolega ze stanów z stackoverflow okazał się bardziej pomocni od Ciebie @prz3kus. Polak Polakowi? pozostawiam bez dalszego komentarza.

Rozwiązanie problemu poniżej:

1. CREATE SCHEMA dict
  2. CREATE TABLE [dict].[produkt](
  3. [ID] [nvarchar](7) NULL,
  4. [Name] [nvarchar](16) NULL,
  5. [Code] [nvarchar](8) NULL,
  6. [Height] [nvarchar](4) NULL
  7. ) ON [PRIMARY]

Dziękuję i pozdrawiam.
prz3kus
PROGer
to popaptrz komunikat wrzucony w translator:
Określona nazwa schematu " dict " albo nie istnieje lub nie masz uprawnień do korzystania z niego

i co więcej Ci naspiał kolega powyżej?

więc sorki, ale jak nie chce sie nawet przeczytac co konsola wypluje (jak napisał Ci nawet kolega w pierwszej odpowiedzi) to jest to poprostu brak szacunku dla innych.
nospor
@przekus, drugi post uzytkownika:
"To że nie wiem jak mam utworzyć taki schema lub nie wiem jak mam uzyskać uprawnienia do dodawania takiego typu tabeli do bazy."
swiadczy ewidentnie, iż przetlumaczyc to on sobie przetlumaczyl

Cytat
Nie ma głupich pytań
Oj, zebys się nie zdziwił... Jest cała masa głupich pytan. Nie mowie, ze twoje takie było choć podchodziło pod lekkie leniuszkowanie
prz3kus
Cytat(nospor @ 19.05.2015, 12:41:02 ) *
@przekus, drugi post uzytkownika:
"To że nie wiem jak mam utworzyć taki schema lub nie wiem jak mam uzyskać uprawnienia do dodawania takiego typu tabeli do bazy."
swiadczy ewidentnie, iż przetlumaczyc to on sobie przetlumaczyl

Oj, zebys się nie zdziwił... Jest cała masa głupich pytan. Nie mowie, ze twoje takie było choć podchodziło pod lekkie leniuszkowanie

No dobra może mam kiepski chumor przepraszam w takim razie biggrin.gif
PROGer
Cytat(prz3kus @ 19.05.2015, 12:37:53 ) *
PROGer
to popaptrz komunikat wrzucony w translator:
Określona nazwa schematu " dict " albo nie istnieje lub nie masz uprawnień do korzystania z niego

i co więcej Ci naspiał kolega powyżej?

więc sorki, ale jak nie chce sie nawet przeczytac co konsola wypluje (jak napisał Ci nawet kolega w pierwszej odpowiedzi) to jest to poprostu brak szacunku dla innych.

Ja mu piszę a ten nie rozumiem i upiera się przy swoim smile.gif przeprosiny przyjęte.

@nospor
Pytanie przez adresata uznawane za głupie, z punktu widzenia nadawcy może być normalne i poważne. Zależy to od poziomu psychicznego i intelektualnego nadawcy. Ludzi trzeba traktować z szacunkiem, a nie walić od razu hasła typu 1% mózgu ...
nospor
1) Przeciez nie napisalem ze twoje pytanie jest głupie. Powiedzialem tylko, ze twoja teza o braku glupich pytan jest nieprawdziwa.

2)
Cytat
a nie walić od razu hasła typu 1% mózgu ...
Przeciez to nie było obraźliwe... Przeczytaj jeszcze raz cały kontekst.
PROGer
Cytat(nospor @ 19.05.2015, 12:53:54 ) *
1) Przeciez nie napisalem ze twoje pytanie jest głupie. Powiedzialem tylko, ze twoja teza o braku glupich pytan jest nieprawdziwa.

Ja tak nie stwierdziłem smile.gif odpowiedziałem Ci tylko ogólnie do tego że bym się zdziwił itd ....
Dobra temat już wyczerpany.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.