Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja Sublime text.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
starterrrrr
Witam.

Zastanawiam sie, czy w programie Sublime text mógłbym ustawić różne kolory poszczególnych komentarzy dla php tzn inny kolor tekstu dla //, # i inny dla /* */

Chce wyróżnić poszczególne komentarze gdyż mam tam rózne uwagi.

Prosze o podpowiedź, albo jakiś artykuł, nie moge nic znaleźć w tej kwestii.
starterrrrr
Cytat(aras785 @ 25.06.2015, 13:51:52 ) *

Dzieki wielkie, nei wiedziąłem nawet jak to szukac.
tzm
Nie prościej pisac kod tak żeby nie potrzebowal komentarzy? Mniej grzebania w ustawieniach IDE, i ogólnie mniej pisania.
mrc
@tzm

Komentarze w wielu sytuacjach bardzo się przydają. Jak piszesz algorytm na 1000 linijek (zdażyło mi się ostatnio kilka takich napisać), to komentarze pomogą go zrozumieć, gdy ponownie do niego wrócisz.
tzm
Nie kupuje tego. Jest jeden powód by napisać komentarz. Zly kod.
Xelah
Prawie w 100% popieram tzm. Może znalazłbym jakiś jeden powód jak bym się uparł, ale prawda jest taka, że w 99,999% przypadków komentarz jest zbędny.

@mrc
Jeśli masz algorytm ma 1000 linii kodu to na 100% da się z niego wyodrębnić fragmenty, które spokojnie można przenieść do prywatnych metod, które będą odpowiednio nazwane, albo nawet do innych klas, gdzie dalej rozbijasz kod na kolejne prywatne metody.
Od razu będzie łatwiej zrozumieć kod. I to bez komentarzy.
tzm
Nie no.. nie popadajmy w skrajności.. są komentarze prawne, todo, opisy parametrów funkcji.. ale jeśli w środku 1000 linijkowej kobyły jest komentarz, to jest napisany dlatego że autor był leniem i nie rozbił tego na klasy i metody. I nie mów że tak nie jest @mrc albo pokaż tą kobyłkę to Ci ją przepiszemy jak Cie lenistwo dopadło smile.gif Lubimy wyzwania na forum.
mrc
Niebawem porównacie użycie komentarza do użycia goto :| Dobra, nie będę się kłócił, bo kolejna g&&&o-burza powstanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.