Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pobranie informacji z html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matkuz
Witam,

mam problem z podstawami :
  1. <tr>
  2. <td>Nazwa1</td>
  3. <td> &nbsp; </td>
  4. <td>150 zł</td>
  5. <td>/ godz</td>
  6. </tr>
  7. <tr>
  8. <td>Nazwa2</td>
  9. <td> &nbsp; </td>
  10. <td>150 zł</td>
  11. <td>/ godz</td>
  12. </tr>
  13. </table>

I teraz chce pobrać Cenę czyli trzeci TD smile.gif Próbowałem to zrobić preg_match, najpierw get_file_content(do html) a potem preg_match ale tam mi znajduje wystąpienia danego wyrazu a mi chodzi o to co się znajduje za tym smile.gif

Przydałoby się znaleźć po nazwie ten ,,tr", a potem pobrać cenę smile.gif Ktoś ma pomysł jak szybko to zrobić?

Fred1485
Nie mógłbyś po stronie klienta zrobić?
patwoj98
Pobieraj tabelkę i explode. Kiedyś temat podobny był poruszany. Tak wiem, że można to zrobić lepiej, ale mój sposób niegdyś działał i dalej uważam, że jak coś działa w programowaniu to jest dobrze. Nie jest to najszybszy sposób (trochę trwa pobieranie za każdym razem i rozbijanie). Może u Ciebie będzie szybko.
Pobierasz stronę, wrzucasz w explode, pobierasz tylko zawartość jaka Cię interesuje.
matkuz
właśnie, że nie i musi być w takiej formie smile.gif Także pytanie pozostaje: jak pobrać tą wartość? Na pewno jakoś się da.
patwoj98
file_get_contents
matkuz
a nie da się tego zrobić po mojemu ? Musi się dać jakoś wyrażeniem regularnym znaleść to tr i z niego wyciągnąć td tongue.gif

explode nie bardzo widzę, zresztą co ma w nim być '<tr>' ? i potem == przyrównywać? trochę bez sensu ;p
Pyton_000
preg_match_all('/<td>\s*([\d,.]+)\s*zł<\/td>/, $string, $match);
matkuz
Pyton_000 - dzięki - to właśnie sobie zrobiłem - pobrać same ceny umiem tylko chodzi mi o pobranie ,,tej jednej" ceny , szukam więc najpierw tej ,,Nazwa":

preg_match_all('/<tr>^.*(Nazwa1)+<\/tr>/',$file,$match2);

ale coś nie działa, chce pobrać ten tr gdzie jest Nazwa1, a potem pobiorę cenę tak jak to zrobił Pyton_000 smile.gif

matkuz
dzięki za linki ale bardziej mi chodziło o poprawienie mojego wyrażenia regularnego wink.gif
Pyton_000
<tr>([^\/]*Nazwa1.*?)<\/tr>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.