Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][JavaScript]Problem z menu w action script.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eminiasty
Nie wiem jak upnac plik swf wiec wrzucilem na jakis hosting.
http://speedy.sh/8H3cs/dupa.swf

No ok, wiec moj problem polega na tym ze na podstawie jakis tam tutoriali z yt czy neta probuje zrobic sobie flashowe menu w yt. Uzywam programu adboe flash, chodz niekotre tuty sa jeszcze o macromedia. Kody chyba sa jeszcze podobne. ale nie o tym..
Wiec tak, kto spojrzal w link wie o co chodzi.
Narysowalem jakies tam menu, stworzylem kilka scen bo wydawalo mi sie ze takie menu ma wlasnie przekierowywac ze sceny glownej na jakies poboczne np.
MENU(glowna) na opcje(scena druga-inna).. nie wiem.

Uzywam prostego kodu:

1. stop();
  2.  
  3. button_1.onRelease = function(){
  4. MovieClip.gotoAndStop("Opcje");
  5. };

Tylko jak widac powyzej jednoczesnie mi sie wyswietla menu i wchodzi w scene Opcji. Co jest tu nie haalo?
gotoandstop moze nie przesyla sceny ale ramke/frame - > lecz wszedzie wlasnie jest ze pisze sie nazwe sceny i to dziala a tu zonk. Czy cos pomijam?
1. tworze scene
2. osobne warstwy bg,naw,napisy itd..(wszystko elegancko)
3. stopuje zeby nie migalo na kazdej scenie
4. gdy dodaje oprogramwoanie guzika juz ma problem i miga(w sensie widac problem na linku)

co jest nie tak? bardzo prosze o pomoc lub wskazowke..

aha co do bledu z "kompilatora"
Lokalizacja: Menu, Warstwa 'Actions', Klatka 1; wiersz: 5; kolumna: 12 1061: Wywołanie potencjalnie niezdefiniowanej metody gotoAndStop za pośrednictwem odniesienia z typem statycznym Class.

Lokalizacja: Menu, Warstwa 'Actions', Klatka 1; wiersz: 4; kolumna: 10 1119: Dostęp do potencjalnie niezdefiniowanej właściwości onRelease przez odniesienie z typem statycznym flash.display:SimpleButton.

co tyczy sie tego gotoandstop ale nei wiem czemu to zle jest

PrinceOfPersia
A po co robisz menu w Action Script? Co to będzie? Jakaś gra?
eminiasty
gra juz jest ale chcialem menu do niej dorobic
PrinceOfPersia
dam ci poradę: użyj Google'a wink.gif Tak będzie szybciej biorąc również pod uwagę, że to nie jest forum flashowe (ja kiedyś coś we Flashu robiłem, ale to było dawno, bo teraz już Flasha raczej się nie używa, w dobie HTML5).

https://www.google.pl/webhp?q=%22onRelease%...SimpleButton%22

http://stackoverflow.com/questions/1049692...-document-class

wpisujesz choćby fragmenty błędów (czy cokolwiek innego), i znajdzie ci wątki dyskusyjne w internecie z problemami podobnymi do twojego (wychodzi na to, że prawdopodobnie używasz starej wersji Action Script, czy w inny zły sposób to wywołujesz)
eminiasty
Wiem ze flash juz jest bee i sie go nie stosuje i osobiscie trzymam sie od niego z dala, ale wymagala jedna rzecz tego odemnie.
ale..
No ok wywołuje się nie ma pentelki.dziala? prawie.. menu jest ok

tylko:

mam menu typu

NOWA GRA
INSTRUKCJA
WYJDZ

Wywoluje akcje na zasadzie:

1. button_1.addEventListener(MouseEvent.CLICK, fl_MouseClickHandler);
  2.  
  3. function fl_MouseClickHandler(event:MouseEvent):void
  4. {
  5. Object(root).gotoAndStop(1,"Gra");
  6.  
  7. }

troche jak w innych jezykach..

lecz to "Gra" jest nazwa sceny , na scenie odbywa sie nasza gra, gre mam w klasie o nazwie Main.as i jak klikajac guzik nowa gra zainportowac / zaincludowac/dodac sam nie wiem .. zeby klasa Main.as byla dostepna tylko dla sceny Gra a dla np Menu juz nie

jakies
import Main.as
include Main.as
nie dzial..?
ktos ma pomysl

korzystam z ascrionscript3, wersja jest ok to przyklady w necie sa z wersji 2 lub z macromedia ktore juz jest wycofane

czyli jak po kliknieciu guzika includowac klase?!
PrinceOfPersia
1. czy na pewno musisz to robić dynamicznie? Czy nie możesz tego zaimportować statycznie, a potem tylko wybierać z kilku wczesniej zaimportowanych? Tak byloby chyba prosciej
2. jeśli chodzi o ładowanie dynamiczne, to było coś AS3 jak różne loadery, ale nie wiem czy do tego (pamiętam, że można było ładować obrazki tak)
tu coś jest: http://help.adobe.com/pl_PL/FlashPlatform/...lay/Loader.html
(ale mówię, wieki temu we Action Scripcie pisałem).
eminiasty
nie mam podane odgornie czy ma byc statycznie czy dynamicznie, podasz mi przyklad czegos statycznego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.