Zwracam się do Was z prośbą o pomysł. Chcę stworzyć portal o ścisłej tematyce. Będzie to portal dostarczający informacji z konkretnej dziedziny. Z założenia będzie tam sporo funkcjonalności, dlatego chcę go stworzyć tak aby to miało 'ręce i nogi'. Nie chcę się pchać w jakiś framework z prostych przyczyn:
1. system nie będzie aż tak rozbudowany
2. nie znam po prostu żadnego i nie zamierzam się uczyć
Ten portal ma być hobbistyczny, co w połączeniu z pewnymi umiejętnościami programistycznymi może dać fajny efekt. Chciałem zrobić coś na zasadzie takiej struktury:
public_html
- index.php
- artykul.php
- galeria.php
itd. W każdej z tych podstron chcę mieć konkretne moduły, które mogę włączać / wyłączać wygodnie w panelu admina i przechowywać te dane w bazie. Te moduły to będą proste 'kafelki' z lewej, bądź z prawej strony, w zależności gdzie są ustawione. Mój wybór padł na smarty jako, że trochę na wakacjach w pracy liznąłem tego systemu i całkiem nieźle to wygląda. Jednak o ile się orientuję (może mylnie) to po zainstalowaniu smartów w index.php i podaniu konkretnej ścieżki do templatek będzie to obsługiwało tylko pliki w katalogu głównym. Ja jednak chciałbym móc tworzyć nowe foldery np. public_html/modules/shoutbox/ a w nim struktura odpowiedzialna tylko i wyłącznie za moduł shoutboxa (to tylko czysto teoretyczny przykład). Czy w takim wypadku do każdego modułu powinienem tworzyć index.php który będę includował np. w pliku artykul.php oraz w tym indexie znów instalować jakoś smarty żeby mi pobrało templatkę z podkatalogu np. public_html/modules/shoutbox/templates/ ? Nie mogę tego zbyt dobrze pojąć, stąd moje pytanie - jak Wy byście coś takiego rozwiązali ? Czy są jakieś darmowe systemy które coś takiego podobnego wykorzystują ? szukałem po systemach for, wordpressach i innych takich ale nie znalazłem rozwiązania. Musi to być rozwiązanie proste i spełniające swoją rolę, bo znudziło mi się mieszanie html + php w jednych plikach.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.