Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cron na shared hosting
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
athabus
Hej mam takie pytanie czy na większości serwerów współdzielonych dam radę uruchomić własne skrypty pisane na konsolę. W skrócie chodzi mi o to, że chciałbym w swoim frameworku napisać kilka skryptów konsolowych dla php cli wywoływanych na zasadzie:

Kod
php app/console demo:greet Fabien

Teraz pytanie, czy na hostingach ogólnie przyjęte jest, że takie coś się da zrobić, czy też crony ograniczają się jedynie do wywołań za pośrednictwem Apache. Obecnie mam tylko 1 serwer współdzielony, bo pracuję głównie na VPS, także stąd wiem, że na tym jednym coś takiego dam radę wykonać (serwer w kei.pl), ale nie wiem czy na innych serwerach też jest to normą.
phpion
Nie jest to normą. Część hostingów (z bardziej znanych to home.pl) używają magicznych plików, do których wrzuca się kod PHP odpalany w zadanym okresie czasowym:
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/cykliczne...chamianie-cron/
Wspomniane przez Ciebie KEI jest pod tym względem akurat wygodne, bo umożliwia odpalanie zadań cron w sposób podany przez Ciebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.