Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP] Odświeżanie zawartości selecta w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
busyboy
Witam

Proszę o wskazówki w jaki sposób mogę to zrobić...

Mam formularz - w którym są dwa selecty – listy rozwiane – dane pobierane z bazy. W chwili obecnej w listach rozwianych pojawiają się wszystkie dane tj. z z jednej tabeli w jednym selecie oraz z drugiej tabeli w drugim selecie. Chciałbym uzyskać takie rozwiązanie że po wyborze pierwszej wartości w liście rozwijanej. W drugiej liście rozwijanej pojawiłyby się tylko dane powiązane z pierwszą wartością wybraną a nie tak jak jest w chwili obecnej wszystkie rekordy.

Mam nadzieje że wyjaśniłem swój problem w sposób przejrzysty.

bobek358
Dodaj pobieranie opcji dla drugiego select za pomocą ajax po wywołaniu akcji onChange na pierwszym selekcie.
busyboy
A mógłbym prosić o jakiś przykład ?
olszam
ajax.html
Kod
<HTML>
<head>
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"></script>
</head>
<select id=selectid>
<option value=numer1>numerek1</option>
<option value=numer2>numerek2</option>
<option value=numer3>numerek3</option>
</select>
<div id=rs></div>
<script>
$('#selectid').change(function(){
            $.ajax({    
            type: "POST",
            url: "ajax.php", /// plik php do którego wysyłasz odpowiednie dane by coś tam zrobił według twojego uznania
            data:{ dana $('#selectid').val() }, // pobieram jakieś dane
            dataType: "html",   //zwracanie danych w jakiej postaci          
            success: function(re){                    
                $("#rs").html(re); // zwracam do odpowiedniego diva to co zwróci mi jako kod html z tego pliku ajax.php

}
    });
        });
</script>
</HTML>

ajax.php
  1. echo $_POST['dana'];

jeden z najprostszych przykładów jaki chyba może być, z palca napisałem biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.