Sprawa z ID już zalatwiona. Data też. Aż wstyd mi, że na to nie wpadłem wcześniej. Wystarczyło określić zmienną data w ten sposób:
<?php
$data = date(\"Y-m-d\"); ?>
. Potem tylko dodać zmienną do dodawania rekordu.
Co do formularza znalazłem taki skrypt na WEBHELP (obsługujący księgę gości, ale o podobne sprawy chodzi):
<?
if ($nick == '' or
empty($nick) or
$text == '' or
empty($text)) { echo \"<html>n<head>n<title>Blad</title>n</head>nn<body><h1 align=\"center\">Blad</h1>n<p>Nie wypelniles pola <b>NICK</b> i/lub <b>TRESC</b></p>\"; echo \"<a href=\"javascript:history.back()\">Powrot do formularza</a></body></html>\"; }
$query = \"insert into ksiega values (null, '$text', '$nick', \";
if (!ereg('^[-!#$%&'*+./0
-9
=?A
-Z^_`a
-z
{|}~
]+'.'@'.'[-!#$%&'*+/0-9=?A-Z^_`a-z{|}~]+.'.'[-!#$%&'*+./0-9=?A-Z^_`a-z{|}~]+$',$emil)) { echo \"<html>n<head>n<title>Blad</title>n</head>nn<body><h1 align=\"center\">Blad</h1>n<p>Niepoprawny format emaila!</p>\"; echo \"<a href=\"javascript:history.back()\">Powrot do formularza</a></body></html>\"; } else {
$query .= \"'$email', \";
}
}
if($www == \"http://\") {
$query .= \"'', \";
} else {
$query .= \"'$www', \";
}
$host = \"localhost\";
$uzytkownik_bazy = \"user\";
$haslo_bazy = \"tajne\";
$nazwa_bazy = \"baza\";
if (!($mylink = mysql_connect($host, $uzytkownik_bazy, $haslo_bazy))) { echo \"Nie udalo sie polaczyc z baza!\"; }
$data = date(\"Y-m-d H:i:s\"); $query .= \"'$data')\";
if($result) {
header(\"Location: ksiega.php\"); } else {
echo \"blad bazy!\"; }
?>
Nie bedę sie bawił w sprawdzanie czy pole Treść i Tytuł jest wypełnione, a dopiero potem czy pole Autor jest wypełnione ... sprawdze to na początku skryptu

(o ile wszystko bedzie działało

). Martwi mnie jedna rzecz. Autor tego skryptu poprostu używa zmiennych "$nazwa_pola_w_formularzu" niestety kiedy jak ja tak zrobie:
<?php
$data = date(\"Y-m-d\"); $dodaj = \"INSERT INTO news(id, tytul, tresc, autor, data) VALUES ('', '$tytul', '$tresc', '$autor', '$data')\";
{
die(\"<BR>\" . mysql_errno() .\": \".mysql_error().\"<BE>\"); }
?>
To niestety mam w bazie puste pola (oprócz id i daty). Próbowałem też w taki sposób:
<?php
$tytul= $_POST['tytul'];
$tresc= $_POST['tresc'];
$autor= $_POST['autor'];
$data = date(\"Y-m-d\"); $dodaj = \"INSERT INTO news(id, tytul, tresc, autor, data) VALUES ('', '$tytul', '$tresc', '$autor', '$data')\";
{
die(\"<BR>\" . mysql_errno() .\": \".mysql_error().\"<BE>\"); }
?>
Ale obawiam się, że w zły sposób uzywa $_POST.
PS: Nie proszę tu o podanie gotowego skryptu (gzieś chyba widzialem o to kłotnie), ale o nakierowanie na pewne pomocne dane.
Kermit