Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Problem z pobraniem danych z bazy w celu dalszej pracy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LukaszBar
Witajcie!

to jest mój pierwszy post. Jestem dość początkujący w PHP i MySQL. Nie wiedziałem za bardzo gdzie pytać i na ile są to podstawowe pytanie dlatego piszę w Przedszkolu.

Problem polega na tym:
mam 2 tabele w MySQL
1 - userBase gdzie mam nazwy wszystkich użytkowników
2 - logowania, gdzie jest mam informacje: nazwaUzytkownika + dataLogowania - czyli istnieje dużo wierszy z takim samym użytkownikiem ale z różnymi datami logowania.

Problemem jest pobranie tych danych (w formie tabeli) do PHP tak, żeby można było stwierdzić czy użytkownik X był zalogowany - wówczas coś się stanie, albo nie był zalogowany i wówczas też coś się stanie.

umiem wyswietlić sobie zalogowanych - proste zapytanie gdzie jest WHERE data='wybranaData'

Problem jest jak pobrać również tych którzy nie zalogowali się danego dnia + sortowanie tych zapytań na zasadzie najpierw zalogowane, potem niezalogowane i odwrotnie.

Mam nadzieję, że w miarę jasno określiłem problem. Proszę chociaż o jakiś pomysł jak to ogarnąć i najlepiej w miarę prostym/mało technicznym językiem.

Pozdrawiam
markuz
Po 1 w userBase dodaj id
Po 2 w logowania zapisuj userBase.id a nie nazwaUzytkownika (co jeżeli użytkownik zmieni nazwe? wszystkie logi straca znaczenie)
Po 3 poczytaj o JOIN w SQL (google: join kurs mysql)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.