Witam.
Szukałem trochę w sieci i znalazłem trochę niejasnych odpowiedzi.
Proszę przenieść do Przedszkola jeśli temat nie godny tego działu.
Firma, w której pracuje chciałaby postawić serwer awaryjny, wiadomo, każda kopia jest pożądana. Obecnie korzystamy z hostingu współdzielonego (nazywajmy go XXX) i większych problemów nie było (poza 1 czy 2 przypadkami) jednak mamy bardzo dużo do stracenia w przypadku awarii hostingu XXX. Na 2 głównych domenach (i kilku subdomenach) działa cała nasza sprzedaż internetowa, kilka tysięcy aukcji na popularnych serwisach aukcyjnych (szablony, zdjęcia produktów itd.).
Jak rozwiązać taki przypadek, że w przypadku awaria hostingu XXX ruch byłby przekierowany na nasze prywatny serwer (i odwrotnie)?
Domyślam się, iż gdybyśmy podpięli domenę na nasz serwer (rekordami NS i A) to byłoby to po prostu częściowe odciążenie ruchu na hostingu XXX, jednak w przypadku awarii sprzętu potencjalni użytkownicy nie zostaną przekierowani na wciąż aktywny serwer (obojętnie czy hosting XXX czy serwer prywatny).
Czy serwery DNS monitorują stan domen aby przekierować ruch na inne serwery?
Oczywiście można to ręcznie przepiąć w przypadku awarii, ale z pewnością istnieją gotowe i zautomatyzowane rozwiązania do opisanego problemu.
Nadmienię tylko iż nie jestem administratorem, trochę programuję więc proszę dostosować terminologię odpowiedzi jak "zwykłemu" użytkownikowi.